Германия ще изпрати на Украйна допълнителни боеприпаси, защитни превозни средства и системи за разминиране като част от нов пакет помощ от 400 милиона евро. Но все още не е взела решение за изпращане на крилати ракети Taurus.

Това съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от  "Ройтерс".

Писториус каза, че Германия ще достави различни допълнителни боеприпаси на Украйна, включително противоминни ракети и планове за изпращане на облекло и генератори за електричество и топлина за следващата зима.

"Общо пакетът ще струва 400 милиона евро", каза Писториус.

Миналата седмица германският външен министър Аналена Бербок каза, че германските власти активно обсъждат дали е възможно да прехвърлят ракети Taurus в Украйна.

Според нея решаването на този проблем не е толкова лесно, колкото изглежда. Бербок припомни, че от самото начало на военните действия в Украйна западните страни са предупредили Киев, че прехвърлените оръжия могат да бъдат използвани изключително за защита на територията на Украйна.

Германия и Украйна не се договориха за доставка на ракети с голям обсег

Германия и Украйна не се договориха за доставка на ракети с голям обсег

Бербок каза, че Германия ще отпусне още 20 милиона евро на Украйна към отпуснатите преди това 380 милиона

Още през лятото германските медии съобщиха, че германските власти скоро могат да обявят прехвърлянето на самолетни крилати ракети Taurus с обсег на полета над 500 км в Украйна.