Германското правителство проучва възможността да достави на Украйна ракети с голям обсег Taurus от запасите на Бундесвера през следващите месеци и води тайни преговори с представители на отбранителната индустрия, пише Spiegel.

Според изданието германското министерство на отбраната е поискало от производителя да направи технически промени в ракетите, за да ограничи обсега им. Според експертите това е възможно, но ще отнеме няколко седмици.

Така германският канцлер Олаф Шолц иска напълно да премахне възможността за използване на ракети за атака на руска територия, пише Spiegel.

Фактът, че Германия може да обяви доставка на ракети, беше съобщен и от портала T-Online предишния ден. Според тази информация миналата седмица кабинетът на канцлера е поискал от Министерството на отбраната основни данни за тези ракети.

Миналата седмица германският министър на отбраната Борис Писториус отново изключи възможността за доставка на Украйна на ракети Taurus, като каза, че това в момента "не е приоритет", но в същото време прехвърлянето на ракети на Киев беше сериозно обсъдено в редиците на управляващата Социалдемократическа партия.

"Всичко, което е останало, са управляеми ракети, като крилати ракети Taurus, които украинската армия може да използва, за да преодолее минните полета, създадени от руснаците, и да си върне територията", каза депутатът от социалдемокрите Андреас Шварц пред Spiegel.

Крилатата ракета въздух-земя Taurus KEPD 350 се произвежда от шведско-германската компания Taurus Systems и има обсег на действие до 500 км.

Зеленски: ПВО системите на САЩ и Германия са много ефективни

Зеленски: ПВО системите на САЩ и Германия са много ефективни

Украйна вижда "значителни резултати", въпреки вълните от руски въздушни удари