Германската прокуратура е издала международна заповед за арест на висш служител на сирийското разузнаване, обвинен, че е ръководил изтезанията и убийствата на стотици затворници, съобщава "Франс прес".

Германското седмично сп. "Шпигел" посочва, че Джамил Хасан, който е ръководител на прочутия разузнавателен отдел на военновъздушните сили на Сирия и близък съюзник на президента Башар Асад, е издирван по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Списанието определя заповедта за арестуването на Хасан като "най-сериозния опит досега от страна на западна страна" режимът на Асад да бъде държан отговорен за престъпленията, извършени срещу сирийци от 2011 г. насам, когато масовите протести срещу сирийските управляващи се трансформираха в брутална гражданска война.

Според "Шпигел" германските прокурори твърдят, че 64-годишният Хасан е разрешил на офицерите си да "бият, изнасилват, изтезават и убиват" стотици затворници в сирийските правителствени арести между 2011 и 2013 г.

Обвиненията срещу Хасан се основават отчасти на свидетелски показания и фотографски доказателства, които са били изнесени контрабандно от страната от фотограф, който е работил за сирийската военна полиция.

Известен като "Цезар", фотографът избяга от родината си през 2013 г., носейки 55 хил. снимки, показващи телата на хора, които са били изтезавани.

Въпреки че предполагаемите насилия не са се случили в Германия, делото е било заведено съгласно юридическия принцип за универсалната юрисдикция, което означава, че всяка страна може да преследва извършители независимо от мястото, където престъплението е било извършено.

Германия е една от малкото страни в света, които прилагат принципа на универсалната юрисдикция.

Европейският център за конституционни и човешки права, базирана в Берлин правозащитна организация, заяви, че заповедта за арестуването на Хасан е издадена, след като миналата година центърът подаде наказателни жалби срещу 10-ма висши сирийски представители, обвинявайки ги в престъпления срещу човечеството и военни престъпления.