Германия засега изключва възможността да доставя оръжие на Украйна заради кризата с Русия. Това обяви министърът на отбраната на страната Кристина Ламбрехт, цитирана от "Ройтерс".

Причината е, че според нея това само би обтегнало допълнително напрежението.

Изявлението на Ламбрехт идва само дни, след като Великобритания започна да доставя на Киев противотанкови оръжия. Съединените щати също обещаха на Украйна да я снабдят с оръжия - ракети, стрелково оръжие и катери. Целта е страната да може да се защити от потенциално нахлуване от страна на Русия предвид засиленото руско военно присъствие край границите й.

Германия блокира Естония за износ на оръжие към Украйна

Германия блокира Естония за износ на оръжие към Украйна

Подобни доставки могат да повишат напрежението и да затруднят преговорите.

Германският канцлер Олаф Шолц обаче се придържа към политиката на Берлин да не доставя смъртоносни оръжия в зони на конфликти.

Разбирам желанието да се окаже подкрепа на Украйна и ние точно това правим, подчерта Ламбрехт и допълни, че през февруари Германия ще достави в Украйна напълно оборудвана полева болница, осигурявайки и необходимото обучение. Финансовото участие на Берлин ще възлиза на 5,3 млн. евро.

Германският силов министър посочи, че страната от години лекува във военните си болници тежко пострадали украински войници.

Независимо от това обаче към момента Германия не възнамерява да доставя на Киев оръжия.

Правим всичко възможно за деескалация на напрежението, а доставките на оръжия понастоящем няма да допринесат за това, категорична е Ламбрехт.

Естония доставя ракети Javelin на Украйна

Естония доставя ракети Javelin на Украйна

Прибалтийските държави ще помогнат на Киев срещу Москва