Пандемията от COVID-19 приключи в Германия, каза министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, цитиран от европейската редакция на "Политико".

Лаутербах, който е епидемиолог, каза на пресконференция, че е направил тази оценка въз основа на разглеждане на вариантите на вируса, нивата на ваксиниране и болничните случаи.

"Преодоляхме успешно пандемията в Германия и също с добър баланс", добави министърът социалдемократ.

Лаутербах, известен със своите първоначално предпазливи политики по отношение COVID-19 по време на глобалната здравна криза, напоследък възприе различен тон. Той беше депутат в началото на пандемията, но все пак имаше значително влияние върху правителството, тогава ръководено от Ангела Меркел, като уважаван експерт в областта, често се появяваше в телевизионни предавания и привличаше внимание в социалните медии.

Лаутербах каза, че може да разбере, че хората имат интерес да узнаят какво се е объркало по време на кризата, но твърди, че стратегията на Германия като цяло е проработила, "защото в края на краищата разумните и тези, които са били полезни в Германия, са се справили с предизвикателствата."

Въпреки това, добави Лаутербах, има някои неща, които в ретроспекция е трябвало да се направят по различен начин. "Вярвам, че дългите затваряния на училища не бяха толкова необходими", каза той.

Във вторник за последен път се събра правителственият експертен съвет по COVID-19. След този петък всички защитни правителствени мерки срещу пандемията ще приключат, включително оставащите изисквания за носене на маски, като например за посетителите на болници.

Заради пандемията 1 млрд. деца по света имат пропуски като за цяла година обучение в клас

Заради пандемията 1 млрд. деца по света имат пропуски като за цяла година обучение в клас

COVID-19 е нанесъл тежък удар и на младежката заетост