Германия реагира остро на заплахите на новоизбрания американски Доналд Тръмп, че може да наложи мита в размер на 35% за автомобилите, внасяни на американския пазар.

Германският икономически министър Зигмар Габриел коментира пред "Билд", че вместо да се опитва да санкционира немските автомобилостроители, САЩ трябва да отговори чрез производство на по-добри и по-привлекателни автомобили.

От своя страна германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди Тръмп за опасността от протекционизма в икономиката.

"Който иска икономически растеж, а аз вярвам, че тази администрация ще бъде приятелски настроена към него, трябва да предпочита отворените пазари", подчерта Шойбле, добавяйки: "Протекционизмът дава краткотрайни ползи, но почти винаги вреди в дългосрочен план."

Норберт Рьотген, шеф на Комисията по външните работи към Бундестага, пък изтъкна, че трябва да се вземат насериозно коментарите на Тръмп относно възможното налагане на по-високи мита и данъци. По думите му, той изглеждал напълно фокусиран върху краткосрочните интереси, свързани с работните места и със сигурността.

По-рано Тръмп критикува германските автомобилостроители за нежеланието им да произвеждат повече коли в заводите си, намиращи се в САЩ.