Германия не е пленник на политиката на Русия. Това обяви министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен, реагирайки на обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Германия е "напълно контролирана" от Москва, съобщава "Ройтерс".

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

"Неуместно" и "нечестно" било Европа да харчи твърде малко за отбрана

"Без съмнение имаме много проблеми с Русия", изтъкна Урсула фон дер Лайен по време на странично събитие на срещата на върха на страните членки на НАТО в Брюксел, малко след като Тръмп отправи обвиненията си по време на работна закуска с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"От друга страна, без никакво съмнение трябва да се поддържа комуникационната линия между страните или съюзници и противници", коментира германският министър на отбраната, запитана за обвинението на Тръмп.

Също така според германския министър на отбраната споразумението с Русия за строителството на газопровода "Северен поток-2" не представлява заплаха за европейската сигурност, въпреки обвиненията на Тръмп в обратното. 

Тя приветства като "добри" разговорите на Тръмп с руския президент, които ще се проведат през следващата седмица. 

Тръмп заяви по-рано днес, че военните разходи на Европа са твърде ниски в сравнение с американския финансов принос към НАТО. Той пришпори европейските си съюзници да увеличат разходите за отбрана, за да направят НАТО "по-справедливо". 

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че след края на Студената война Германия е вложила много ресурси в отбраната си, като имало още много какво да се направи, но въпреки това германските въоръжени сили били в "добра форма".