Германия изключи да даде на Турция свободен достъп до изображения, събрани от изтребители "Торнадо", опериращи от военновъздушната база "Инджирлик" в южната част на Турция като част от по-широката борба срещу терористичната групировка ДАЕШ "Ислямска държава". Това обявиха от германското военно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Германските депутати, притеснени, че Турция може да използва въздушните снимки с висока резолюция във военната си кампания срещу стремящите се към автономия кюрди, въведоха строги ограничения за това как германските сили могат да споделят данните, които събират.

Говорителят на германското военно министерство е отказал да коментира информация на сп. "Шпигел", което цитира германска дипломатическа телеграма, в която се изтъквало, че Турция била свързала одобрението си за германски инвестиции в жилища във военновъздушната база в Инджирлик с получаване на достъп до изображенията.

Проблемът, който възниква няколко дни преди посещението на канцлера Ангела Меркел в Турция, при което трябва да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган, може да предизвика допълнително обтягане на вече влошените отношения между двете съюзнички в НАТО.

Дипломатическата грама определя натиска на Турция да обвърже въпроса с изображенията с германските планове за изграждане на нови жилища във военната база като "изнудване", се твърди в публикацията на "Шпигел", в която се допълва, че двама високопоставени турски официални лица, висш турски офицер и политическия съветник на Ердоган Бо Арслан лично са настояли за гореизложеното.

Говорителят на германските военни посочил, че германските военновъздушни сили извършват своите разузнавателни мисии в строго съответствие с дадения им от Бундестага мандат и предоставят изображенията "само и единствено на коалицията срещу "Ислямска държава".