Германски съд отхвърля искането на прокурори за задържането на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон до вземането на решение дали да бъде екстрадиран в Испания, съобщава АП.

Пучдемон бе задържан от немската полиция на 25 март, след като пресече границата от Дания. Той бе освободен на 6 април, след като германски съд заяви, че изглежда, че не може да бъде екстрадиран за бунт. Прокурори в северния град Шлезвиг твърдят, че нова информация, предоставена от испанските власти, предполага, че това е възможно.

Пучдемон обмислял да бяга в Русия преди задържането му в Германия

Пучдемон обмислял да бяга в Русия преди задържането му в Германия

Пучдемон е имал две възможности

Прокурорите цитират видеоклипове, показващи насилие срещу испанската полиция, и заявяват, че "безредиците са били толкова големи, че той трябва да бъде екстрадиран заради обвинения в бунт". Прокурорите твърдят, че обвинението е сравнимо с две престъпления по германското право - предателство и нарушаване на мира.

Пучдемон е на свобода при определени условия, едно от които е да се явява в полицията веднъж седмично. 

Съдът в Шлезвиг коментира, че все още остава отворен въпросът кога ще бъде взето окончателно решение и дали да бъде екстрадиран Пучдемон. Прокурорите все още не са подали официална молба, за да могат да проверят дали е възможно екстрадиране.

Белгийският съд отказа да предаде на Испания трима бивши каталунски министри

Белгийският съд отказа да предаде на Испания трима бивши каталунски министри

Причина за отказа е формална грешка на испанската страна…