Германия ще отмени от 2 февруари задължителното носене на маски във влаковете и автобусите на дълги разстояния, едно от последните останали ограничения заради COVID-19 в страната, каза министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, цитиран от Ройтерс.

Други европейски страни вече премахнаха задължителното носене на маски в обществения транспорт, а Лаутербах беше изправен пред нарастващ натиск да последва примера им през последните седмици. Маските остават задължителни в здравните заведения, а маските и отрицателните тестове все още са задължителни за влизане в болници и домове за възрастни.

Правилата за местния транспорт са в компетенциите на 16-те провинциални правителства на Германия и все по-голям брой от тях са се отказали или се отказват от задължителното носене на маски. Някои също са премахнали правилата, изискващи заразените хора да се изолират у дома.

След като един от най-добрите германски вирусолози каза малко след Коледа, че пандемията е приключила, Лаутербах, който отдавна заема предпазлива позиция, се изправи пред нарастващи призиви в управляващата коалиция и извън нея да ги премахне.

"Ситуацията с пандемията се стабилизира", каза министърът в петък, като броят на известните или предполагаеми инфекции намалява, а броят на хоспитализираните хора продължава да намалява.

"Населението е изградило висок имунитет и експертите, които ни съветват, вече не вярват, че ще има нова голяма, сериозна зимна вълна", добави той. "На този етап също така не предвиждаме особено опасни варианти да ни достигнат през следващите седмици и месеци."

Лаутербах обаче призова хората, които искат да продължат да защитават себе си и другите, да продължат да носят маски доброволно, когато са на закрито и в обществения транспорт.

СЗО-Европа: Няма непосредствена заплаха от коронавируса в Китай

СЗО-Европа: Няма непосредствена заплаха от коронавируса в Китай

Организацията препоръчва маски за дългите полети