Визията на Сейран Атеш за либерална джамия, където всички мюсюлмани могат да се молят заедно - жени и мъже, сунити и шиити, хетеросексуални и хомосексуални - е почти реалност, а 54-годишната дъщеря на турски гастарбайтери в Германия е в еуфория, разказва в свой репортаж "Асошиейтед прес".

"Не бих могла да съм по-еуфорична, това е сбъдната мечта", посочва Атеш с усмивка, докато докосва белия килим, който трима турски работници постилат в прясно боядисаната стая.

Атеш, известен активист за правата на жените и адвокат, се е борила 8 години за създаването на място за молитва за прогресивните мюсюлмани в Германия, където те могат да изоставят религиозните си конфликти и да се съсредоточат върху своите споделени ислямски ценности. Джамията, която отваря днес, ще бъде първата по рода си за либералните мюсюлмани в Германия, отбелязва Атеш.

"Този проект е много закъснял", изтъква тя в интервю за "Асошиейтед прес", допълвайки: "Има толкова много ислямски терор и толкова много зло, което се случва в името на моята религия ... важно е, че ние, модерните и либерални мюсюлмани, също показваме лицата си на обществено място."

Джамията е наречена Ибн-Рушд-Гьоте, съчетавайки имената на средновековния андалусийски философ Ибн Рушд и германския писател Йохан Волфганг Гьоте. Тя се намира на оживена търговска улица в имигрантския квартал "Моабит", която е осеяна с индийски и виетнамски ресторанти и близкоизточни кафенета.

Посетителите, които търсят минаре или се опитват да се ориентират по призива на мюезина, ще търсят напразно. Джамията заема голяма стая на третия етаж на стара лутеранска църква.

"За да започнем, ние наехме тази стая за една година", уточнява Атеш.

Повече от 4 млн. мюсюлмани живеят в Германия, мнозинството от Турция, но също и от Балканите, Близкия изток и Северна Африка.