Украйна се нуждае от повече далекобойни оръжия с голям обсег, за да се пребори с руското настъпление в северния район на Харков, където ситуацията около втория по големина град в страната остава "силно драматична". Това заяви външният министър на Германия Аналена Бербок днес, предават от Reuters.

Тя наблегна на важността руските маршрути за доставки да бъдат прекъснати, както и да се дадат на Украйна оръжия, "които могат да се използват на средни и големи разстояния".

Работим и с други партньори по този въпрос. Като цяло това е изключително трудна ситуация, добави Бербок в кулоарите на срещата на външните министри в Страсбург.

Припомняме, по данни на украинския президент Володимир Зеленски руските войски са напреднали с 10 километра. Въпреки това той потвърждава, че войските на Украйна са успели да стабилизират ситуацията в северната част на Харковска област.

Информацията за случващото се остава противоречива, като вчера Русия съобщи за настъпление в областта, докато от Украйна твърдят, че техните въоръжени сили са осуетили плановете на Русия да навлезе по-дълбоко в посока Харков.

Това принуждава войските на Киев да се опитат да задържат линията на нов фронт, докато Москва упражнява натиск върху фронта на изток.

Допълнително, Германия се превърна във втория най-голям доставчик на оръжия за Украйна, макар канцлерът Олаф Шолц отказа доставки на ракети Taurus за Киев. На 10 май Германия съобщи, че ще закупи три ракетни системи за залпов огън HIMARS от САЩ за Украйна.

Харков е подложен на нощни атаки
Обновена

Харков е подложен на нощни атаки

Няколко експлозии са били чути срещу петък