Канцлерът на Германия Олаф Шолц настоя в сряда, че би било "безотговорно" да се изпратят германските крилати ракети Taurus в Украйна, съобщава Politico.

Това заяви той пред Бундестага. Според него, единственият начин ракетите да бъдат доставени е с подкрепата на германски персонал, което според него е изключено.

"Това е граница, която аз - като канцлер - не искам да преминавам", каза той.

Експертите обаче многократно са заявявали, че няма да се изискват германски войници на земята, за да програмират ракетите.

Но канцлерът не показва никакви признаци, че променя решението си.

Шолц: Изпращането на ракети Taurus на Украйна може да вкара Германия във войната

Шолц: Изпращането на ракети Taurus на Украйна може да вкара Германия във войната

Германия ще се въздържа от предоставянето на такива оръжия

"Остава важно да обмисляме внимателно всяко едно решение, каза Шолц пред Бундестага, като същевременно отхвърли критиките, че правителството му не вярва на въоръжените сили на Украйна. Ние вярваме на Украйна, поради което Германия е най-големият доставчик на оръжия сред eвропейските държави."

Появата пред парламента идва след публикуваното миналата седмица изтекло аудио на висши германски офицери, обсъждащи хипотетично решение за изпращане на ракети Taurus в Украйна.

Отказът на Шолц да изпрати Taurus предизвиква търкания в управляващата му коалиция, като външният министър Аналена Бербок в понеделник призова правителството си "интензивно да обмисли" изпращането на ракетите в Украйна.

Опозиционните християндемократи настояват за гласуване в парламента, за да форсират въпроса.

Унгария похвали Шолц за отказа му да даде Taurus на Украйна

Унгария похвали Шолц за отказа му да даде Taurus на Украйна

Позицията на германския канцлер за далекобойните ракети била "много разумна"

Обединеното кралство и Франция вече изпратиха на Украйна своите крилати ракети Storm Shadow и SCALP, а според съобщенията САЩ планират да изпратят още армейски тактически ракетни системи в Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до Берлин в петък, за да се срещне с германския канцлер в опит да намали напрежението около Украйна, което излезе наяве през последните седмици, казаха пред POLITICO високопоставени германски и френски служители.

Полският премиер Доналд Туск ще се присъедини към френския и германския лидери по-късно през деня, според германски официален представител, отбелязвайки първата среща на "Ваймарския триъгълник", формат на диалог между трите страни, откакто Туск отново стана министър-председател на Полша през декември.

Шолц събира в Берлин Макрон и Туск заради различията по Украйна

Шолц събира в Берлин Макрон и Туск заради различията по Украйна

Срещата във формата на "Ваймарския триъгълник" трябва да изпрати ясно послание за подкрепа към Киев

Лидерите възнамеряват срещата да бъде демонстрация на единство след напрегнат период, в който френско-германските търкания за Украйна се превърнаха в открита вражда.

Дълго тлеещото напрежение започна да кипи в края на февруари, когато Макрон отказа да изключи изпращането на западни войски да се бият в Украйна, обещавайки да направи "всичко необходимо, за да гарантира, че Русия няма да спечели тази война". По-предпазливият Шолц изключи използването на сухопътни войски от европейски страни.

Дни по-късно Макрон изглежда отговори директно на Шолц. "Европа очевидно е изправена пред момент, когато ще бъде необходимо да не бъде страхлива", каза той пред публика в Прага. Германският министър на отбраната Борис Писториус отговори, че коментарите на Макрон са "нещо, което всъщност не помага за решаването на проблемите, които имаме, когато става въпрос за в помощ на Украйна".

Германски официални лица се оплакват неофициално, че макар Макрон да е говорил остро за Украйна, той не е предоставил толкова военна подкрепа на Киев, колкото Германия.