Френският президент Еманюел Макрон призова украинските партньори и съюзници да проявят смелост, тъй като Европа наближава критичен момент, в който няма място за страхливост.

"Войната се завърна на нашата земя, сили, които станаха неудържими, разширяват заплахата, като ни атакуват все повече всеки ден", подчерта той при пристигането си в чешката столица Прага.

Коментарът му идва след негово противоречиво изявление, че не изключва евентуално разполагане на западни войски в подкрепа на Украйна на бойното поле.

Впоследствие обаче генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заедно с няколко европейски страни и САЩ, изключиха подобен сценарий.

Макрон застава зад коментарите си за изпращане на войски в Украйна

Макрон застава зад коментарите си за изпращане на войски в Украйна

Той е премислил всяка една от думите, които е казал по този въпрос

На свой ред Москва предупреди, че евентуалното намесване на Запада в конфликта ще го въвлече в пряк сблъсък с Русия.

Френският президент е в Прага във вторник, за да изясни позицията на страната си относно чешки план за закупуване на оръжия извън Европа за опустошената от войната Украйна. По време на еднодневното си посещение той ще се срещне с президента на Чехия Петр Павел и министър-председателя Петр Фиала и ще вземе участие в ядрен форум, съобщава "Франс прес".

На конференция по сигурността в Мюнхен миналия месец Павел заяви, че Чехия - страна членка на ЕС и НАТО с население от 10,8 милиона души - е успяла да събере значително количество оръжия за Украйна извън континента.

Той посочи, че съвместно с Канада и Дания чехите са "идентифицирали" 500 000 броя 155-милиметрови боеприпаси и 300 000 броя 122-милиметрови снаряди, "които ще можем да доставим в рамките на седмици".

Макрон заяви, че страната му ще вземе участие в инициативата, но не разкри подробности за това с колко ще допринесе. Нидерландия вече обеща да дари 100 милиона евро.

В Русия припомнят на Макрон какво се е случило с Наполеон

В Русия припомнят на Макрон какво се е случило с Наполеон

И го предупреждават да не следва стъпките на френския император