Последиците от кризата в Червено море са сравними с щетите за световната търговия от западните санкции, каза руският външен министър Сергей Лавров след разговори в Москва с министър-председателя и външен министър на Йемен Ахмед Ауад бин Мубарак, предава ТАСС.

Икономическата ситуация в Европа се влошава поради наплива на "евтино украинско зърно". На този фон на Запад се чуват "самоубийствени планове" за снабдяване на Киев с ракети с голям обсег, отбеляза Лавров. Като цяло, според него, основата, от която западните страни са готови да работят по украинското уреждане, е "абсолютно задънена", заяви Лавров на пресконференцията.

Планът за създаване на коалиция от държави за доставка на ракети с голям обсег на Киев с цел поразяване на отдалечени цели на руска територия, изразен от френския президент Еманюел Макрон, е "самоубийствен". Макрон, който също говори за възможността за изпращане на западни войски в Украйна, трябва да "използва главата си за по-рационални мисли, които са по-безопасни за Европа", заяви Лавров.

В същото време, според Лавров, не трябва да се "отдава особено значение" на срещата в Париж за Украйна, която се проведе на 26 февруари. Според Лавров "французите и президентът Макрон по принцип много държат да свикват различни събития, без да се интересуват дали нещо ще се случи след това или не".

Френската опозиция критикува Макрон за думите му за изпращането на западни войски в Украйна

Френската опозиция критикува Макрон за думите му за изпращането на западни войски в Украйна

Партиите и отляво и отдясно реагираха остро на думите му

В Европа "не всички харесват процеса на продължаване на помпането на Украйна с оръжие". Освен това има протести на фермери в Полша, Словакия, Чехия, Франция и други страни от ЕС, чиито пазари са пълни с евтино украинско зърно.

Украинският президент Владимир Зеленски обяви намерението си да предаде своя "мирен план" на Русия, но "това означава ултиматум". Тази формула от десет точки беше и си остава очевиден ултиматум.

Западните държави се "опитват да заблудят" всички страни от световната общност и да ги "вкарат в подкрепа на напълно задънената" формула на Зеленски. По-специално, на събития, където се обсъжда въпросът урегулирането, европейците съветват Зеленски да прави "семейни снимки" с представители на различни държави.

Кремъл: Изпращането на западни войски в Украйна ще доведе до пряк сблъсък с НАТО

Кремъл: Изпращането на западни войски в Украйна ще доведе до пряк сблъсък с НАТО

В Киев приветстват започването на дискусия за изпращане на западни войски в Украйна

За кризата в Йемен и ситуацията в Червено море

Русия е заинтересована да предостави помощ на Йемен и да помогне за "постигане на споразумение". Москва е загрижена, че докато не приключи на въоръжената конфронтация в Червено море е малко вероятно да започне прилагането на така наречената пътна карта за йеменско уреждане и стартиране на приобщаващ национален диалог под егидата на ООН."

В този контекст "силовото приключение" на американските и британските въоръжени сили, които стреляха по цели на движението на хусите "Ансар Аллах" в градовете на Йемен, "всъщност разстройва дипломатическите усилия на нашите партньори в Саудитска Арабия, Султаната Оман и специалният пратеник на генералния секретар на ООН Ханс Грундберг.

Москва не оправдава обстрела на търговски кораби от йеменските хуси, които след ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа обявиха, че ще атакуват израелска територия и няма да позволят кораби, свързани с държавата Израел, да преминават през водите на Червено море.

Но руската страна също "не може да оправдае агресивните действия, които под този предлог предприемат САЩ и Великобритания срещу територията на Република Йемен, без да имат международен мандат за това под формата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН".

Гарантирането на безопасността на международното корабоплаване в Червено море "трябва да бъде приоритет за всички отговорни членове на международната общност и тази задача трябва да бъде решена с политически и дипломатически средства".

Йеменските хуси атакуваха американски танкер

Йеменските хуси атакуваха американски танкер

Не се съобщава за щети и пострадали