Френските опозиционни партийни лидери във вторник критикуваха президента Еманюел Макрон заради думите му за възможно изпращане на западни войски в Украйна, пише "Политико"

Макрон, който беше домакин на среща на върха в подкрепа на Киев в Париж в понеделник, каза, че в момента няма консенсус сред лидерите на ЕС за разполагане на войски на място, но добави, че "нищо не е изключено".

"Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да спечели тази война", каза Макрон пред репортери на пресконференция след срещата на върха.

Но думите му предизвикаха ответна реакция както от крайнодесни, така и от крайнолеви партийни лидери.

"Не знам дали някой осъзнава сериозността на подобно изявление", каза Марин Льо Пен, лидер на крайнодясното Национално движение. "Еманюел Макрон си играе на военен лидер, но той говори с толкова небрежност за живота на нашите деца. Залогът е мир или война в страната ни."

Крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон каза, че изпращането на войски в Украйна ще ни "направи войнолюбци".

"Войната срещу Русия би била лудост", написа той в X, бивш Twitter. "Тази войнствена словесна ескалация от една ядрена сила срещу друга голяма ядрена сила вече е безотговорен акт. Парламентът трябва да бъде информиран и да каже не. Никаква война! Крайно време е да се договори мир в Украйна с клаузи за взаимна сигурност!"

Докато Льо Пен се опитва да се дистанцира от руския президент Владимир Путин, откакто започна пълномащабното му нахлуване в Украйна, нейната партия има дълга история на връзки с Русия, включително чрез заеми, отпуснати от руски банки. Меланшон също направи проруски коментари, преди Москва да започне своята тотална война срещу Украйна. Неговата партия, "Непреклонена Франция", се застъпва за излизане на Франция от НАТО.

Макрон каза, че лидерите на ЕС, събрали се в Париж, са обсъдили темата за изпращане на западни войски на фронта в Украйна по "много свободен и директен" начин, добавяйки, че "всичко е възможно, ако е полезно".

Припомняме, че генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО няма планове да изпраща бойни части в Украйна

Столтенберг посочи, че съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. "Правим това от 2014 г. и го правим още повече след пълномащабната инвазия. Но няма планове за бойни части на НАТО на място в Украйна", категоричен бе той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази позицията на руското ръководство, че изпращането на западни войски в Украйна ще доведе до пряк сблъсък между Русия и НАТО.

"Ако това се случи, ще трябва да говорим не за вероятност, а за неизбежност на пряк сблъсък между Русия и НАТО," каза Песков (цитиран от РИА Новости).

"Отбелязахме също, че има много богата палитра от мнения по този въпрос - наистина няма консенсус. Редица държави, които участваха в това събитие, което се проведе в Париж, поддържат доста трезва оценка на потенциалните опасности от подобно действие и потенциалните опасности от пряко участие в горещ конфликт, участие вече на бойното поле. Това, разбира се, абсолютно не е в интерес на тези страни - и особено на гражданите им, те трябва да го осъзнават", каза Дмитрий Песков.

Фицо: Страни от НАТО обмислят изпращане на военни в Украйна

Фицо: Страни от НАТО обмислят изпращане на военни в Украйна

Словашкият премиер вижда риск от ескалация на конфликта