НАТО няма планове да изпраща бойни части в Украйна. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Асошиейтед прес".

Изказването му беше по повод съобщения, че някои западни страни може да обмислят изпращането на войски в опустошената от войната страна.

Столтенберг посочи, че съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. "Правим това от 2014 г. и го правим още повече след пълномащабната инвазия. Но няма планове за бойни части на НАТО на място в Украйна", категоричен бе той.

Като изключи възможността за военни действия на НАТО, Столтенберг заяви, че "това е война на агресия от страна на Русия срещу Украйна, грубо нарушаваща международното право. Съгласно международното право Украйна, разбира се, има право на самоотбрана и ние имаме право да ги подкрепим в отстояването на това право".

Преди посещението си в Париж вчера, където високопоставени служители от над 20 държави обсъдиха варианти за увеличаване на помощта за Украйна, министър-председателят на Словакия Роберт Фицо отбеляза, че някои страни обмислят дали да сключат двустранни споразумения за изпращане на войски в Украйна, за да ѝ помогнат да се отблъсне руската инвазия.

Русия към НАТО: Украйна започна войната, ние я довършваме

Русия към НАТО: Украйна започна войната, ние я довършваме

След изявлението на Съвета на НАТО - Украйна по повод втората годишнина от войната

Фицо уточни, че правителството му не планира да предложи изпращане на словашки войници, но не предостави подробности за това кои държави може да обмислят подобен ход нито какво ще правят войските в Украйна.

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини също заяви, че Словакия няма да разполага войски в Украйна.

Чешкият премиер Петр Фиала отказа коментар преди да замине за Париж, заявявайки, че лидерите се срещат, за да обсъдят възможните варианти. Той обаче подчерта, че "Чехия със сигурност не иска да изпраща свои войници в Украйна".

Полският премиер Доналд Туск също заяви пред "Ройтерс", че вариантът с изпращане на войски не се разглежда от правителството.

"Убеден съм, че трябва да развием пътищата на подкрепа, по които поехме след агресията на Русия", заяви Фиала на пресконференция заедно с Туск на среща в Прага днес.

"Вярвам, че не е необходимо да започваме други методи", посочи още Фиала и допълни, че настоящият фокус е върху военната помощ, както и върху хуманитарната и икономическата подкрепа.

На свой ред Туск подчерта: "Полша не планира да изпраща свои войски на територията на Украйна".

"Смятам, че днес не трябва да спекулираме дали ще има обстоятелства, които да променят тази позиция", заяви той.

Тагарев: Не изпращаме никакви български войници в Украйна

Тагарев: Не изпращаме никакви български войници в Украйна

Военният министър е готов да запознае ГЕРБ с разговорите в Париж

"...Няма да има сухопътни войски, нито войници на украинска земя, изпратени там от европейски страни или държави от НАТО", каза германският канцлер Олаф Шолц във вторник.

Германският министър на отбраната Борис Писториус беше също толкова категоричен.

"Бойци на фронта не са опция за... Германия", каза Писториус пред репортери по време на посещение във Виена.

В стремежа си да изясни забележките на Макрон, френският външен министър Стефан Сежурне каза във вторник, че президентът е имал предвид да изпрати войски за конкретни задачи като помощ при разминирането, производството на оръжия на място и киберотбраната.

"(Това) може да изисква (военно) присъствие на украинска територия, без да се прекрачва прага на (участие) в боевете", каза Сежурне пред френските депутати.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис приветства усилията на Макрон да накара съюзниците да се съсредоточат повече върху това как да помогнат на Киев. "Времена като тези изискват политическо лидерство, амбиция и смелост да мислим нестандартно", заяви той в публикация на X.

Президентът на Финландия: Няма да има западно военно присъствие в Украйна

Президентът на Финландия: Няма да има западно военно присъствие в Украйна

Според него в Париж са обсъждани материалните нужди на Украйна

Страните от НАТО и ЕС се споразумяха, че няма да изпращат войски в Украйна. Това заяви и германският канцлер Олаф Шолц по време на посещение в град Фрайбург им Брайсгау.

"Отново, като част от добра дискусия, обсъдихме, че това, за което се разбрахме от самото начало, важи и за бъдещето, а именно, че няма да има сухопътни войски и войници на украинска територия, които да бъдат изпращани там от европейски държави или страни от НАТО", каза канцлерът, цитиран от ТАСС. Той определи като "много важна стъпка напред" това, че има такова разбиране сред западните страни. Канцлерът нарече мнението на Запада по този въпрос "много единодушно".

Френският президент Еманюел Макрон по-рано посочи, че изпращането на западни войски на място в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще, предвид продължаващата вече трета година инвазия на Русия.

НАТО като съюз предоставя на Украйна само несмъртоносна помощ и подкрепа като медицински консумативи, униформи и зимно оборудване. Някои страни членки обаче изпращат също оръжия и боеприпаси. Всяко решение за изпращане на войски ще изисква единодушна подкрепа от всички страни членки на Алианса.