Подкрепяното от Саудитска Арабия йеменско правителство и подкрепяните от Иран хуси са се договорили за прекратяване на огъня. Това заяви в събота специалният пратеник на ООН за Йемен Ханс Грундберг, цитиран от "Ройтерс".

Грундберг приветства ангажимента на страните за набор от мерки за прилагане на национално прекратяване на огъня, подобряване условията на живот в Йемен, се казва в изявлението. Той ще помага на страните в конфликта за създаване на пътна карта под егидата на ООН, която включва тези ангажименти и подкрепя тяхното изпълнение.

Пътната карта ще включва и ангажимента на двете страни да възобновят износа на петрол, да изплатят всички заплати в публичния сектор, да отворят пътища в Таиз и други части на Йемен и "по-нататъшно облекчаване на ограниченията на летището в Сана и пристанището Худейда, ", се казва в изявлението. Грундберг изрази дълбоката си признателност за ключовите роли, изиграни от Саудитска Арабия и Оман в подкрепата на страните да стигнат до тази точка. Той призова всички страни да проявяват максимална сдържаност в този критичен момент, за да позволят благоприятна среда за диалог и успешното сключване на споразумение по пътната карта."

Припомняме, че хусите, които контролират Северен Йемен, се бият срещу воден от Саудитска Арабия военен съюз от 2015 г. Конфликтът уби стотици хиляди и остави 80% от населението на Йемен зависимо от хуманитарна помощ.

Водената от Саудитска Арабия военна коалиция се намеси преди повече от осем години срещу движението хуси, след като през 2014 г. свали международно признатото правителство на Йемен, подкрепяно от Рияд.

Балистични ракети удариха два кораба край Йемен
Обновена

Балистични ракети удариха два кораба край Йемен

На един от корабите е възникнал пожар

Представители на хусите през септември посетиха Рияд за първи път от избухването на войната. Това последва първия кръг от консултации с посредничеството на Оман между Рияд и Сана, протичащи успоредно с мирните усилия на ООН, когато саудитски пратеници посетиха Сана през април.

Мирните инициативи набраха скорост, след като големите съперници Саудитска Арабия и Иран се съгласиха да възстановят връзките си в сделка, постигната с посредничеството на Китай. Прекратяване на огъня в Йемен ще отбележи крайъгълен камък в стабилизирането на Близкия изток.

През декември обаче хусите удариха редица кораби в Черверно море, в отговор на войната в Израел.  Така те изразили своята подкрепа за палестинците в Газа. 

Съединените щати обявиха, че събират многонационална военноморска коалиция, за да помогнат за защитата на търговския трафик от атаки на движението хуси в Йемен. В четвъртък Пентагонът каза, че повече от 20 държави вече са се съгласили да участват в групата, известна като операция "Пазител на просперитета".

Някои държави обаче не са потвърдили участието си, докато други заявиха, че усилията им да помогнат за защитата на търговския трафик в Червено море ще бъдат част от съществуващите военноморски споразумения, а не от новата операция, водена от САЩ.

Липсата на подробности и яснота относно това, което правят страните, допринесе за объркването на корабните компании, някои от които пренасочиха корабите си далеч от района след атаките.

Пентагонът обмисля удари по хутите в Йемен

Пентагонът обмисля удари по хутите в Йемен

Напрежение в стратегически регион