Прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър заяви в четвъртък, че повече от 20 държави вече са се присъединили към оперативната група за Червено море, за да осигурят навигацията в този район.

Това предаде АП.

По време на пресконференция Райдър използва възможността да подчертае, че и други държави могат да имат възможност да се присъединят към групата. Освен това САЩ ще продължат да работят с коалицията и всеки участник може да даде своя принос, в някои случаи с "кораби, в други с персонал" или "други средства за подкрепа", каза той.

"Ключовият момент тук е, че това е международен проблем, който изисква международен отговор", заключи Райдър.

Кризата в Червено море - нов двигател на инфлацията?

Кризата в Червено море - нов двигател на инфлацията?

Тази ситуация възниква на фона на и без това висока инфлация

Миналия вторник министърът на отбраната Лойд Остин обяви плана за създаване на многонационална коалиция за охрана на корабоплаването в Червено море, наречена операция "Пазител на благоденствието".

Две от големите компании - Maersk и Hapag-Lloyd - вече съобщиха, че спират преминаването на свои кораби през Червено море. Решението идва след поредицата нападения на йеменските хуси срещу търговски кораби.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) вече посъветва корабите да преминават с повишено внимание през Червено море и района и да докладват за всяка подозрителна дейност.

Суецкият канал свързва Средиземно море с Червено море, което го прави най-краткия морски път между Азия и Европа. Около десет процента от цялата световна търговия преминава от там.

Хутите ще продължат да подкрепят "палестинската кауза"

Хутите ще продължат да подкрепят "палестинската кауза"

САЩ се стремят към "най-широката възможна" морска коалиция за защита на корабите в Червено море