Пентагонът обмисля да нанесе удар по военни обекти на бунтовниците хути в Йемен в отговор на зачестилите нападения срещу кораби в Червено море, съобщава Semafor, позовавайки се на източници от американската администрация.

"Представители на САЩ твърдят, че проучват възможността за нанасяне на удар срещу хутите", информира изданието.

Подчертава се, че представители на администрацията на Байдън многократно са заявявали, че техен приоритет не са подобни удари, а подкрепата за кампанията на Израел за изтласкване на групировката Хамас от ивицата Газа.

Както отбелязва "Семафор", от началото на октомври САЩ са изпратили в Близкия изток две ударни групи самолетоносачи и разполагат със средства за нанасяне на удари по ракетни батареи и радарни системи на хутите на територията на Йемен. САЩ не са атакували пряко военни позиции на хутите в Йемен от 2016 г., когато Пентагонът унищожи една от крайбрежните радарни инсталации на милицията с ракети "Томахоук" в отговор на обстрел от кораби на ВМС на САЩ.

Напоследък се наблюдава увеличаване на броя на нападенията на хутите срещу военни и търговски кораби, пътуващи през Червено море. Така например в четвъртък от контролираната от хутите йеменска територия беше изстреляна ракета по контейнеровоза Maersk Gibraltar, който пътуваше през пролива Баб ел-Мандеб.

Ден по-рано ракета, изстреляна от контролираната от хутите част на Йемен, порази товарния кораб MSC Palatium III.

Предполага се, че ракетните установки не са били насочени към MSC Palatium III, а към Al Jasrah - товарен кораб, плаващ под либерийски флаг, който беше нападнат по-рано в петък. Съобщава се, че след въздушната атака на Al Jasrah е избухнал пожар.

Балистични ракети удариха два кораба край Йемен
Обновена

Балистични ракети удариха два кораба край Йемен

На един от корабите е възникнал пожар

Също в петък вечерта Централното командване на САЩ (CENTCOM) потвърди, че от контролирана от хутите територия е била изстреляна балистична ракета към международния морски път северно от пролива Баб ел-Мандеб.

Преди това йеменските хути се заканиха, че ще атакуват всички кораби в Червено море, пътуващи за Израел, независимо от това кой е техният собственик. Оттогава се съобщава за няколко нападения срещу кораби в пролива Баб ел-Мандеб и в Червено море.