Съединените щати събират многонационална военноморска коалиция, за да помогнат за защитата на търговския трафик от атаки на движението хуси в Йемен, пише "Ройтерс".

В четвъртък Пентагонът каза, че повече от 20 държави вече са се съгласили да участват в групата, известна като операция "Пазител на просперитета".

Някои държави обаче не са потвърдили участието си, докато други заявиха, че усилията им да помогнат за защитата на търговския трафик в Червено море ще бъдат част от съществуващите военноморски споразумения, а не от новата операция, водена от САЩ.

Липсата на подробности и яснота относно това, което правят страните, допринесе за объркването на корабните компании , някои от които пренасочиха корабите си далеч от района след атаките, които според хусите са отговор на нападението на Израел срещу ивицата Газа .

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви във вторник планове за създаване на многонационална коалиция за защита на корабоплаването в Червено море, наречена операция Пазител на просперитета (Operation Prosperity Guardian).

По време на пътуване до Близкия изток той каза, че към операциите ще се присъединят: Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.

В четвъртък Остин каза, че Гърция и Австралия също са се присъединили към групата, което я прави общо 20 държави, но добави, че най-малко осем страни, които участват, са отказали да бъдат публично назовани.

САЩ и коалиция от 9 държави бранят корабите в Червено море

САЩ и коалиция от 9 държави бранят корабите в Червено море

Остин не отговори на въпрос защо Пентагонът не е нанесъл контраудар срещу хусите

Какво казват другите нации през това време?

Франция

Министерството на отбраната на Франция заяви, че подкрепя усилията за осигуряване на свобода на корабоплаването в Червено море и околностите и каза, че вече действа в региона. Но страната уточни, че нейните кораби ще останат под френско командване и не каза дали ще разположи повече военноморски сили.

Франция има военноморска база в Обединените арабски емирства и 1500 войници в Джибути. Неговата фрегата Лангедок сега е в Червено море.

Италия

Италия ще изпрати военноморската фрегата Virginio Fasan в Червено море, за да защити националните си интереси в отговор на конкретни искания, отправени от италиански корабособственици.

Италия също уточни, че това е част от съществуващите му операции и не е част от операцията на САЩ.

Испания

Министерството на отбраната на Испания ще участва само в ръководени от НАТО мисии или координирани от ЕС операции. "Няма да участваме едностранно в операцията в Червено море", се казва в съобщението.

Великобритания

Великобритания обяви, че разрушителят HMS Diamond ще се присъедини към операция "Пазител на просперитета". Британското министерство на отбраната заяви, че коалицията ще действа като част от ръководената от САЩ операция.

Гърция

Гърция ще изпрати военноморска фрегата в Червено море и че ще участва в операцията на САЩ.

Други държави

Нидерландия ще изпрати двама щабни офицери, а Норвегия каза, че ще изпрати 10 военноморски офицери в Бахрейн, централата на Комбинираните морски сили (CMF)

Дания заяви в сряда, че ще участва в операцията, като изпрати един офицер.

Съществуващи военноморски операции

Няколко военноморски сили вече са част от международни операции за защита на морските пътища в региона, включително защита на плавателни съдове от пирати, които в продължение на няколко години прекъсваха корабоплаването край бреговете на Сомалия.

Мисиите включват:

Операция "Атланта", създадена от Военноморските сили на Европейския съюз в Сомалия (EUNAVFOR), действа край Африканския рог и в западната част на Индийския океан в подкрепа на резолюциите на ООН за защита на моретата от пиратство. Седалището му е в Испания.

Операция Agenor е ръководена от Европа операция, която има за цел да гарантира свободата на корабоплаването в Ормузкия проток, основен корабен канал за износ на петрол от държавите от Персийския залив.

Комбинираните морски сили (CMF) е многонационално морско партньорство, ръководено от САЩ от Бахрейн, базирано на Петия флот на ВМС на САЩ. CMF има 39 членове, включително НАТО и европейски държави, регионални държави и други нации. Една от неговите мисии е Combined Task Force 153 (CTF 153), която действа в Червено море.

Кризата в Червено море - нов двигател на инфлацията?

Кризата в Червено море - нов двигател на инфлацията?

Тази ситуация възниква на фона на и без това висока инфлация