Великобритания обяви в четвъртък, че изпраща един от най-модерните си военноморски кораби в Персийския залив, за да засили присъствието си в региона, пише The Times of Israel.

HMS Diamond, разрушител тип 45, ще провежда операции за осигуряване на свобода на корабоплаването, успокояване на търговските кораби и осигуряване на безопасен поток на търговията, каза министерството на отбраната.

"Изключително важно е Обединеното кралство да засили нашето присъствие в региона, за да предпазим Великобритания и нашите интереси от един по-нестабилен и оспорван свят", каза министърът на отбраната Грант Шапс.

Решението следва избухването на войната между Израел и Хамас и превземането на свързан с Израел товарен кораб, Galaxy Leader, от подкрепяните от Иран йеменски хуси в Червено море на 19 ноември.

Хусите започнаха серия от удари с дронове и ракети срещу Израел, откакто хиляди терористи от "Хамас" нахлуха през границата с Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души, предимно цивилни, и отвличайки около 240.

Британското министерство каза, че около 50 големи търговски кораба всеки ден преминават през Баб-ел-Мандеб, свързвайки Червено море с Аденския залив, докато около 115 големи търговски кораба преминават през Ормузкия пролив.

Водите на Персийския залив, каза той, са жизненоважни маршрути за търговско корабоплаване, включително за танкери, превозващи голяма част от доставките на втечнен природен газ за Обединеното кралство.

Корабите на Кралския флот са постоянно разположени в региона от 1980 г. и от 2011 г. попадат в "Операция Кипион", името, използвано за морското присъствие на Обединеното кралство в Персийския залив и Индийския океан.

Корабът ще се присъедини към фрегатата HMS Lancaster, която беше разположена в региона миналата година, както и към три минни ловци и помощен кораб.

Съединените щати също засилиха военноморското си присъствие в Близкия изток, като разположиха два самолетоносачи в региона.

Военноморските сили на САЩ свалиха множество дронове, изстреляни от Йемен на 23 ноември, един дрон на 15 ноември, както и ракети и дронове на 19 октомври. Йеменските хуси свалиха американски дрон по-рано този месец.

Йемен атакува израелски военни цели с крилати ракети

Йемен атакува израелски военни цели с крилати ракети

Йеменската армия ще продължи да извършва операции срещу израелския режим до прекратяване на агресията