Хиляди морски пехотинци, подкрепени от модерни американски изтребители и военни кораби, бавно изграждат присъствие в Персийския залив. Това е знак, че докато войните на Америка в региона може да са приключили, нейният конфликт с Иран относно напредващата му ядрена програма продължава да се влошава, без да се виждат решения, пише АП.

Изпращането на USS Bataan с войски и самолети в Персийския залив, заедно със стелт изтребители F-35 и други бойни самолети, идва, когато Америка иска да се съсредоточи върху Китай и Русия.

Но Вашингтон отново вижда, че макар да е лесно да се навлезе военно в Близкия изток, е трудно да се излезе напълно - особено след като Иран сега обогатява уран по-близо от всякога до нивата за оръжия след пропадането на ядреното му споразумение със света от 2015 г. правомощия.

Няма признаци, че дипломацията скоро ще съживи сделката, а през последните седмици Иран възобнови тормоза и конфискува кораби, опитващи се да преминат през Ормузкия пролив. Около 20% от световния петрол преминава през тесния воден път, свързващ Персийския залив с останалия свят.

За хардлайнерите в теокрацията на Техеран този ход проектира власт към околните нации като част от вълна от нападения, приписвани на Иран от 2019 г. насам. Той също така служи като предупреждение към САЩ и техните съюзници, че Ислямската република има средствата да отмъсти, особено след като американските санкции водят до конфискуване на кораби, превозващи ирански суров петрол. Притесненията за друго изземване вероятно са оставили кораб, за който се твърди, че превозва ирански петрол, блокиран край Тексас, тъй като никоя компания все още не го е разтоварила.

САЩ изпращат изтребители и разрушител в Персийския залив заради Иран

САЩ изпращат изтребители и разрушител в Персийския залив заради Иран

Вашингтон засилва сигурността в региона след опитите на Техеран да превземе търговски кораби

За САЩ запазването на Ормузкия пролив отворен за корабоплаване остава приоритет, за да се гарантира, че цените на енергията в световен мащаб няма да скочат, особено когато войната на Русия срещу Украйна оказва натиск върху пазарите. Арабските нации от Персийския залив се нуждаят от водния път, за да доставят своя петрол на пазара и се тревожат за намеренията на Иран в по-широкия регион.

Тези страхове циментираха дългогодишното американско присъствие в Персийския залив. През двете десетилетия, последвали атаките от 11 септември 2001 г., понякога два различни американски самолетоносача патрулираха в Персийския залив, за да осигурят изтребители за войните в Афганистан и Ирак, а по-късно и за битката срещу групировката "Ислямска държава".

Но бавно Пентагонът започна да намалява военноморското си присъствие, оставяйки празнина от месеци, която накара арабските държави от Персийския залив и коментаторите, разтревожени за Иран, да въздъхнат. USS Nimitz отплава от Ормузкия пролив през ноември 2020 г. като последният американски самолетоносач в Персийския залив. Последната морска експедиционна единица — армада, превозваща морски пехотинци, самолети и превозни средства, подготвени за амфибийно нападение — дойде през ноември 2021 г.

Притесненията на Вашингтон се промениха оттогава. Войната на Русия срещу Украйна измести част от американския фокус обратно към Европа. Китай продължава да настоява да контролира по-голяма част от Южнокитайско море, а американският флот отговори с увеличени патрули.

През последните месеци армията на САЩ отново започна да увеличава присъствието си в Близкия изток. Извърши патрулиране в Ормузкия пролив с висшите военноморски командири на САЩ, Великобритания и Франция в региона на борда. В края на март бойните самолети A-10 Thunderbolt II пристигнаха във военновъздушната база Ал Дафра в Обединените арабски емирства. Пентагонът изпрати изтребители F-16, както и разрушителя USS Thomas Hudner, в региона. Изтребители Stealth F-35A Lightning II пристигнаха миналата седмица.

Сега Америка ще има част от морска експедиционна единица в региона за първи път от близо две години. Разполагането на хиляди морски пехотинци и моряци се състои както от USS Bataan, така и от USS Carter Hall, десантен кораб.

Тези кораби напуснаха Норфолк, Вирджиния, на 10 юли на мисия, която Пентагонът описа като "в отговор на неотдавнашните опити на Иран да застраши свободното движение на търговията в Ормузкия пролив и околните води". Батаан премина през Гибралтарския проток в Средиземно море миналата седмица на път за Близкия изток.

Въпреки че американската армия не е обсъдила какво точно ще прави с увеличеното присъствие в региона, движенията привлякоха вниманието на Иран. През последните дни иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан се обади на колегите си както в Кувейт, така и в Обединените арабски емирства, за да каже, че "можем да имаме мир, стабилност и напредък в региона без присъствието на чужденци".

Иран провежда учение на своите ВВС

Иран провежда учение на своите ВВС

САЩ изпрати още самолети в района

Главнокомандващият армията на Иран, генерал Абдолрахим Мусави, каза, че разполагането на САЩ ще донесе само "несигурност и щети" на региона.

"От години американците влизат и излизат от региона с несбъднати мечти, но сигурността на региона ще издържи само с участието на регионалните нации", каза Мусави, според иранската държавна телевизия.

Иран също така показа отново своята крилата ракета "Абу Махди", представена за първи път през 2020 г., която може да се използва срещу кораби в морето на разстояние до 1000 километра. Ракетата е кръстена на Абу Махди ал-Мухандис, ветеран и иракски боец, който беше убит през 2020 г. при атака на американски дрон в Багдад заедно с иранския генерал Касем Солеймани.

Всичко това повишава риска от конфликт, въпреки че предишните скорошни натрупвания на американски сили в региона не са довели до открита война. Двете страни обаче са били в битка в миналото. През 1988 г. Америка атакува две ирански петролни платформи, използвани за военно наблюдение, и потопи или повреди ирански кораби в най-голямата американска военноморска битка след Втората световна война.

Тъй като дипломацията е в застой и Иран желае да бъде по-агресивен в морето, изглежда, че САЩ отново разчитат на военна мощ, за да убедят Техеран да отстъпи. Но това оставя останалите проблеми между тях отвъд моретата да продължат да тлеят.

Иран разкри нови кораби с далекобойни ракети

Иран разкри нови кораби с далекобойни ракети

Това се случва в момент на нарастващо напрежение със САЩ в Персийския залив