Военноморските сили на Иранската революционна гвардия представиха нови плавателни съдове, оборудвани с далекобойни ракети с обсег от 600 километра в момент на нарастващо напрежение със САЩ в Персийския залив, предава "Ройтерс" във вторник.

Съобщението беше направено по време на военно учение край бреговете на остров Абу Муса, един от трите острова в Персийския залив под ирански контрол, но оспорвани от Обединените арабски емирства.

Новинарската агенция цитирана от "Ройтерс" не даде подробности за ракетите, но цитира командир за необходимостта от защита на островите.

"Островите в Персийския залив са част от честта на Иран и ние ще ги защитаваме", каза командващият флота на Революционната гвардия Алиреза Тансири, добавяйки, че сигурността в Персийския залив трябва да бъде осигурена от страните от региона.

"Персийският залив принадлежи на всички страни от региона... Тези държави трябва да бъдат много благоразумни и да предотвратят попадането си в заговорите и разделителните планове на извънрегионалните държави", добави той.

Миналия месец Съединените щати изпратиха допълнителни изтребители F-35 и F-16, заедно с военен кораб в Близкия изток, в опит да наблюдават ключови водни пътища в региона след изземването от Иран на търговски кораби през последните месеци.

Иран провежда учение на своите ВВС

Иран провежда учение на своите ВВС

САЩ изпрати още самолети в района