Йеменските хуси атакуваха петролния танкер "Торм Тор", плаващ под американски флаг, в Аденския залив, заяви в неделя военният говорител на свързаната с Иран групировка Яхия Сариа, поредна атака по натоварения морски път в знак на солидарност с палестинците в Газа, предава Ройтерс.

Хусите са обстрелвали танкера с "няколко подходящи военноморски ракети", добави Сариа в телевизионно изказване.

Централното командване на САЩ (CENTCOM) съобщи, че разрушителят "Мейсън", въоръжен с управляеми ракети, е свалил в събота една противокорабна балистична ракета, изстреляна в Аденския залив от контролирани от хусите зони в Йемен, която вероятно е била насочена към танкера.

Нито разрушителят, нито танкерът са понесли щети и никой не е пострадал на тях , добави CENTCOM в изявление.

Хусите, които контролират най-населените части на Йемен, изстрелват експлодиращи дронове и ракети срещу търговски кораби от 19 ноември като отговор на военните операции на Израел в Газа.

Ударите на хусите прекъснаха маршрут, който представлява около 12% от световния морски трафик и принуди фирмите да поемат по-дълъг и по-скъп маршрут около Африка.

САЩ и Великобритания нанесоха удари по цели на хусите в Йемен и върнаха милицията в списъка на терористичните организации.

Сътресенията от войната на Израел с палестинската ислямистка групировка Хамас се разпространиха до известна степен в други части на Близкия изток. Освен атаките на хусите срещу жизненоважни морски пътища, подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула разменя огън с Израел по израелско-ливанската граница, а проиранските иракски милиции атакуваха бази, в които са разположени американски сили.

Хусите забраняват плаването в Червено море, Аденския залив и Арабско море

Хусите забраняват плаването в Червено море, Аденския залив и Арабско море

Те ще използват „подводни оръжия“, за да ескалират своите удари в Червено море, казва лидерът