Датската компания Maersk заяви в четвъртък, че е пренасочила четири от петте контейнерни кораба, които бяха блокирани в Червено море, обратно към Суецкия канал и дългият път около Африка, за да избегне риска от атака, предава "Ройтерс".

Базираните в Йемен бунтовници хуси наскоро атакуваха редица кораби в южната част на Червено море, включително кораб на Maersk в събота, прекъсвайки световната търговия и пораждайки страхове от нов пристъп на глобална инфлация, тъй като цените на корабоплаването скочиха.

На 19 декември Съединените щати започнаха многонационална операция за защита на търговията в Червено море, но много корабни компании и собственици на товари все още отклоняват корабите около Африка.

Maersk, която миналата седмица за кратко се опита да поднови пътуванията си в Червено море след пауза, заяви във вторник, че нейните контейнерни кораби отново ще избягват маршрута, който дава достъп до Суецкия канал, пряк път между Азия и Европа.

Контейнерните кораби Maersk Genoa, Maersk Londrina, Ebba Maersk и Gjertrud Maersk, които през последните дни стояха в Червено море точно на юг от саудитското пристанище Джеда, бяха пренасочени в четвъртък около нос Добра надежда, показва график на Maersk .

Пети кораб, Maersk Utah, който също беше заседнал в района, все още не е пренасочен, но говорител на Maersk каза, че няма да плава покрай Йемен.

Изпращането на корабите обратно през Суецкия канал ще наложи нови такси за плащане на преминаването през канала и ще добави значителни закъснения и допълнителни разходи за гориво за пътуване около нос Добра надежда.

Maersk каза миналия месец, че е наложил допълнителна такса за прекъсване на транзита (TDS) и допълнителна такса за пиков сезон (PSS), добавяйки общо $700 към цената на стандартен контейнер, пътуващ от Китай до Северна Европа.

Суецкият канал се използва от приблизително една трета от глобалните товари на контейнерните кораби и се очаква пренасочването на корабите около южния край на Африка да струва до 1 милион долара гориво за всяко двупосочно пътуване между Азия и Северна Европа.

Великобритания плаши с ответни мерки, ако атаките срещу кораби в Червено море не спрат

Великобритания плаши с ответни мерки, ако атаките срещу кораби в Червено море не спрат

Световната икономика ще пострада, ако нападеният продължат