Атаките срещу товарни кораби в Червено море трябва да спрат, в противен случай ще бъдат предприети ответни действия. Това заяви британският външен министър Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Неотдавнашните атаки на подкрепяните от Иран хуси в Йемен предизвикаха международно осъждане. Великобритания, Съединените щати предупредиха, че ще има последствия при нови атаки. Хусите, които контролират голяма част от Йемен, от октомври насам атакуват търговски кораби в Червено море в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Случващото е незаконно. Не е свързано с Газа, не е свързано с Израел. Става дума за свободата на корабоплаването. Става въпрос за способността на корабите да превозват товара си, подчерта Камерън.

По думите му световната икономика ще пострада, ако корабите продължават да бъдат атакувани по този незаконен и неприемлив начин. Той бе категоричен, че на тези нападения трябва да се сложи край.

Камерън подчерта, че в противен случай ще има ответни действия. Той обаче не уточни дали Великобритания е готова да постави военни кораби в региона.

Блинкън и Камерън подкрепят спешни мерки за Газа и Червено море

Блинкън и Камерън подкрепят спешни мерки за Газа и Червено море

Сред темите, които са обсъдили, е била и Украйна