Датската Maersk е разпоредила няколко десетки контейнеровоза да пътуват през Суецкия канал и Червено море през следващите дни и седмици, компанията съобщи в сряда, в още един знак, че глобалните корабоплавателни фирми се връщат към маршрута, предава "Ройтерс".

Най-големите корабни компании в света, включително гигантите Maersk и Hapag-Lloyd, спряха да използват маршрутите в Червено море, след като йеменската въоръжена групировка Хуси започна да атакува кораби по-рано този месец, прекъсвайки световната търговия.

Цената на акциите на Maersk падна с 5% до 13:30 GMT в сряда, частично обръщайки печалбите от миналата седмица, тъй като връщането към по-кратките маршрути през Суецкия канал от пътуванията около Африка може да предизвика корекция на цените на товарите.

Други корабни акции също се понижиха, включително Hapag-Lloyd, който спадна с 6%, петролната танкерна група Frontline, която се понижи с 5,3% и услугата за превоз на автомобили Hoegh Autoliners, която беше с 3% по-ниска.

Maersk заяви на 24 декември, че подготвя завръщане в Червено море както за пътувания в източна, така и в западна посока, цитирайки разгръщането на водена от САЩ военна операция за защита на плавателни съдове срещу атаките на хусите, но предостави малко подробности.

Графикът остава обект на промяна въз основа на конкретни планове за действие при извънредни ситуации, които могат да бъдат съставени през следващите дни, каза компанията в сряда.

Френската компания CMA CGM също заяви във вторник, че увеличава броя на корабите, пътуващи през Суецкия канал.

Дронове и експлозии край кораб в Червено море
Обновена

Дронове и експлозии край кораб в Червено море

Инцидентът е на 50 морски мили западно от Ходейда