Нов инцидент с безопасността на корабоплаването е станал на около 93 км западно от йеменския бряг. Това съобщиха от британския център за наблюдение на морските търговски операции (UKMTO).

От кораба са съобщили за две експлозии в Червено море, малко след като са забелязани два безпилотни самолета.

Експлозиите са избухнали на около 5 мили от кораба в район на 50 мили от пристанището на Ходейда на западния бряг на Йемен, се казва в бюлетин UKMTO.

Идентичността на плавателния съд, подробностите за товара на борда или откъде е плавал не са разкрити.

UKMTO съобщава, че корабът е бил в контакт с коалиционните сили и че корабът и екипажът са в безопасност. Корабът е продължил пътуването си.

Иран отрече участие в ударите срещу кораби в Червено море

Иран отрече участие в ударите срещу кораби в Червено море

Хусите действали самостоятелно като наказание срещу Израел

Инцидентът идва седмица, след като Съединените щати обявиха многонационална инициатива за морска сигурност в Червено море в отговор на атаките срещу плавателни съдове от йеменските хуси.

Подкрепяната от Иран милиция Хути атакува търговски кораби, плаващи в морето от октомври. Според групата кампанията е в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Групата заяви, че е насочена към кораби, свързани с Израел, както и тези, които се насочват към Израел. Няколко корабни линии преустановиха операциите си през водния път на Червено море в отговор на атаките, вместо това предприеха по-дългото пътуване около Африка.

Хусите обещаха да продължат атаките си, докато Израел спре войната и предупредиха, че ще атакуват военни кораби на САЩ, ако самата група бъде нападната.

Бойна фрегата на САЩ обстреля кораб на хутите в Червено море

Бойна фрегата на САЩ обстреля кораб на хутите в Червено море

Ескалация на напрежението