В сряда САЩ върнаха базираните в Йемен бунтовници хуси в списъка на терористичните групи, след като екстремистите атакуваха втори и управляван от САЩ кораб в района на Червено море тази седмица, предава "Ройтерс".

Атаките на подкрепената от Иран милиция хуси срещу кораби в региона от ноември насам забавиха търговията между Азия и Европа и разтревожиха големите сили в ескалацията на войната между Израел и палестинските бойци на Хамас в Газа .

Хусите казват, че действат в знак на солидарност с палестинците и заплашиха да разширят атаките си, за да включат американски кораби в отговор на американски и британски удари по позициите на групировката.

В знак, че остава невъзмутимо, групировката заяви в сряда, че нейните ракети са направили "директен удар" в американския кораб за насипни товари Genco Picardy.

Транспортният оператор Genco потвърди атаката и каза, че корабът му е бил ударен от снаряд, докато е преминавал през Аденския залив с товар от фосфатни скали.

Genco каза, че няма наранявания на екипажа и корабът е претърпял ограничени щети по прохода си и е бил на курс извън района.

Часове по-късно американската армия заяви, че нейните сили са свалили 14 ракети на хусите, които "представляват непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на ВМС на САЩ в региона".

Контролираната от хусите информационна агенция Saba каза, че ударите на САЩ и Великобритания са били насочени към няколко района в Йемен, а говорител на групировката каза, че тя ще продължи атаките си.

САЩ удариха отново хусите в Йемен

САЩ удариха отново хусите в Йемен

Преди това ги обявиха за терористична организация

"Военноморските сили няма да се поколебаят да се насочат към всички източници на заплаха в Червено и Арабско море в рамките на законното право да защитават Йемен и да продължат да подкрепят потиснатия палестински народ", каза в изявление военният говорител на групата Яхя Сареа.

В понеделник силите на хусите удариха притежавания и управляван от САЩ кораб за насипни товари Gibraltar Eagle с противокорабна балистична ракета. Няма данни за пострадали или значителни щети.

Американски официални лица казаха, че назоваването на хусите като "специално определен глобален терорист" е имало за цел да спре финансирането и оръжията, които движението е използвало за нападение или отвличане на кораби.

Говорител на хусите каза пред Ройтерс, че атаките срещу кораби, насочващи се към Израел, ще продължат и определянето няма да повлияе на позицията му.

Иранският външен министър Хосейн Амирабдолахян, чиято страна подкрепя Хамас във войната му с Израел, каза, че е необходимо да се прекрати войната в Газа, за да се премахне заплахата за корабоплаването.

Пореден кораб е ударен от дрон край Йемен

Пореден кораб е ударен от дрон край Йемен

На борда е възникнал пожар, който вече е потушен, според Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство