Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи в сряда, че е получила сигнал за инцидент на 60 морски мили югоизточно от Аден в Йемен, съобщава "Ройтерс".

Капитанът съобщи, че "корабът е бил ударен откъм левия борд от дрон".

"На борда е възникнал пожар, който вече е потушен", се казва в съобщението.

Отново екипажите на корабите са посъветвани да бъдат внимателни в района.

Ракета удари гръцки кораб край бреговете на Йемен

Ракета удари гръцки кораб край бреговете на Йемен

Няма пострадали сред 24-членния екипаж

Това е пореден инцидент с кораб в района. 

Припомняме, че ден по-рано ракета удари кораб за насипни товари, плаващ на север през Червено море.

По информация на охранителна фирма и два източника от гръцкото министерство на корабоплаването атаката е била извършена на 76 морски мили северозападно от йеменското пристанище в Салиф.

Корабът "Зография", собственост на Гърция, но плаващ под флага на Малта, е изпълнявал маршрут от Виетнам за Израел с 24 души екипаж на борда. Той не е пренасял товари в момента на атаката.

"Няма пострадали, само материални щети", уточни един от гръцките източници.

Още танкери избягват Червено море след ударите на САЩ в Йемен

Още танкери избягват Червено море след ударите на САЩ в Йемен

Най-малко още шест петролни танкера се отклониха от южната част на Червено море

Подкрепяните от Иран йеменски хуси засилиха атаките срещу търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу войната на Израел в Газа. Няколко корабни линии преустановиха дейността си, като вместо това предпочетоха по-дългото пътуване около Африка.

Хусите заплашиха да разширят обхвата на своите атаки, включвайки и американски кораби в отговор на ударите на САЩ и Великобритания по обекти на групировката в Йемен.

Атаките на хусите срещу кораби в района от ноември насам засегнаха международната търговия и разтревожиха големите сили.

Освен че нарушават веригите за доставки, има опасения, че атаките могат да затруднят политиците да държат под контрол глобалната инфлация.