Ракета удари кораб за насипни товари, плаващ на север през Червено море, съобщава "Ройтерс".

По информация на охранителна фирма и два източника от гръцкото министерство на корабоплаването атаката е била извършена на 76 морски мили северозападно от йеменското пристанище в Салиф.

Корабът "Зография", собственост на Гърция, но плаващ под флага на Малта, е изпълнявал маршрут от Виетнам за Израел с 24 души екипаж на борда. Той не е пренасял товари в момента на атаката.

"Няма пострадали, само материални щети", уточни един от гръцките източници.

Нов инцидент с кораб в Червено море

Нов инцидент с кораб в Червено море

Край бреговете на Еритрея

Подкрепяните от Иран йеменски хуси засилиха атаките срещу търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу войната на Израел в Газа. Няколко корабни линии преустановиха дейността си, като вместо това предпочетоха по-дългото пътуване около Африка.

Хусите заплашиха да разширят обхвата на своите атаки, включвайки и американски кораби в отговор на ударите на САЩ и Великобритания по обекти на групировката в Йемен.

Атаките на хусите срещу кораби в района от ноември насам засегнаха международната търговия и разтревожиха големите сили.

Освен че нарушават веригите за доставки, има опасения, че атаките могат да затруднят политиците да държат под контрол глобалната инфлация.

Ракета порази товарен кораб край бреговете на Йемен

Ракета порази товарен кораб край бреговете на Йемен

Атаката е извършена в Аденския залив