Съветът за сигурност на ООН прие в сряда проекторезолюция на САЩ, осъждаща атаките на йеменските бунтовници хуси в Червено море.

"За" документа гласуваха 11 членове на Съвета за сигурност, а 4 страни, включително Русия, Китай и Алжир, се въздържаха, съобщава ТАСС.

Преди това Русия предложи три поправки към текста на резолюцията, включително посочване на палестинско-израелския конфликт като причина за изостряне на ситуацията в Червено море, но те бяха отхвърлени.

Василий Небензя, руският постоянен представител в ООН, каза преди гласуването, че ескалацията на насилието в Газа е първопричината за настоящата ситуация в Червено море.

САЩ и съюзници предупредиха хусите заради ескалацията в Червено море

САЩ и съюзници предупредиха хусите заради ескалацията в Червено море

Страните изготвиха съвместно изявление

"Без това да бъде споменато в резолюцията, причинно-следствената връзка ще бъде нарушена и общият контекст на случващото се ще бъде изкривен", подчерта дипломатът.

Припомняме, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди в сряда, че ще има последствия за продължаващите атаки на хусите в Червено море. Това каза той по време на пресконференция в Бахрейн.

"Повече от 20 други страни дадохме ясно да се разбере, че ако продължат атаките, както се случи вчера, ще има последствия.", каза той.

Предупреждението на Блинкън идва, тъй като базираната в Йемен, подкрепяна от Иран въоръжена групировка не показва признаци на деескалация.

Във вторник американският флот свали 21 ракети и дронове на хусите, изстреляни от Йемен, според изявление на централното командване на САЩ, в една от най-големите атаки на хусите, извършвани в Червено море през последните месеци.

Италия търси края на атаките в Червено море, без да се стига до нова война

Италия търси края на атаките в Червено море, без да се стига до нова война

Рим се надява да не се отваря трети фронт на военен конфликт

Хусите извършиха десетки атаки и заловиха търговски кораб и неговия екипаж като отмъщение за израелската война срещу "Хамас" в Газа.

Атаките вече имат последствие за световната икономика, тъй като на практика затвориха един от основните търговски пътища в света за повечето контейнеровози.

През последните седмици имаше множество сигнали, че САЩ обмислят предприемане на по-силни военни действия в отговор на атаките.

Петролните танкери продължават движението си в Червено море въпреки атаките на хусите

Петролните танкери продължават движението си в Червено море въпреки атаките на хусите

Движението на танкери с петрол и гориво в Червено море е било стабилно през декември