Американският флот е свалил общо 24 ракети и дронове на хусите, изстреляни от Йемен. Това съобщава CNN, като цитира свои източници в отбраната на САЩ. Това е една от най-мащабните атаки на хусите, извършвани в Червено море през последните месеци.

По първоначална информация няма жертви и ранени хора, или повредени кораби при атаките с дрон и ракета.

Три разрушителя са участвали в свалянето им, каза един от официалните лица.

Припомняме, че САЩ разполагат с редица кораби в Червено море като част от операция Prosperity Guardian за защита на корабоплаването в един от най-критичните водни пътища в света. Коалицията се състои от повече от 20 държави.

"Можем да потвърдим, че атаката на хусите е извършена днес близо до южната част на Червено море. Ще предоставим допълнителни подробности, когато са налични", каза трети представител на отбраната.

Не е ясно дали ракетите и дроновете са били изстреляни едновременно.

Стартът идва с посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Близкия изток в опит да овладее войната в Газа и да предотврати регионална ескалация.

Петролните танкери продължават движението си в Червено море въпреки атаките на хусите

Петролните танкери продължават движението си в Червено море въпреки атаките на хусите

Движението на танкери с петрол и гориво в Червено море е било стабилно през декември

Блинкън беше в Израел във вторник, където каза на официални лица, че на палестинците в Газа трябва да бъде позволено да се върнат по домовете си веднага щом условията позволят. Той многократно е призовавал израелското правителство да намали броя на цивилните жертви в резултат на израелската бомбардировка на Газа.

Подкрепяните от Иран хуси заявиха, че техните изстрелвания на дронове и ракети показват солидарност с палестинския народ. Първата им серия от атаки, които започнаха малко след началото на войната Израел-Хамс, бяха насочени към търговски кораби с някаква връзка с Израел.

Но повечето от последните атаки изобщо не са свързани с Израел, каза миналата седмица вицеадмирал Брад Купър, командващ Централното военноморско командване на САЩ, въпреки че това въвлича повече нации в ситуацията.

САЩ оценяват, че 55 нации имат пряка връзка с корабите, които са били атакувани, независимо дали чрез държавата на флага на кораба, националността на екипажа, произхода и дестинацията на кораба или собствеността на корабите.

"Въздействието на тези атаки се разпространява по целия свят и както казахме, това е международен проблем, който изисква международно решение", каза Купър.

САЩ и съюзници предупредиха хусите заради ескалацията в Червено море

САЩ и съюзници предупредиха хусите заради ескалацията в Червено море

Страните изготвиха съвместно изявление