Атаките на йеменските хуси срещу кораби в Червено море трябва да бъдат прекратени, без да бъде предизвикана нова война. За това настоя италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, цитиран от "Ройтерс".

На фона на призива му подкрепяната от Иран милиция засилва нападенията срещу търговски кораби.

Американските и британските сили свалиха общо 21 дрона и ракети, изстреляни от хусите вчера към международните морски пътища в Червено море. По данни на Централното командване на американската армия това е 26-ата подобна атака на хусите от 19 ноември насам.

"Това е огромен проблем, това е следствие от други военни огнища. Не бих искал да се отваря трети фронт на войната в момента", заяви Крозето, имайки предвид настоящите конфликти в Украйна и Газа.

Хусите се заканиха да продължат атаките, докато Израел не спре конфликта в Газа, и предупредиха, че ще ударят военни кораби на САЩ, ако групата милиции бъде нападната в Йемен.

Великобритания плаши с ответни мерки, ако атаките срещу кораби в Червено море не спрат

Великобритания плаши с ответни мерки, ако атаките срещу кораби в Червено море не спрат

Световната икономика ще пострада, ако нападеният продължат

През декември Съединените щати и други страни започнаха операция за защита на цивилни кораби по един от най-важните търговски маршрути в света.

Миналия месец Италия обяви, че ще изпрати военен кораб в района след искания за подкрепа от корабособствениците. Тя обаче не се е присъединила към водената от САЩ мисия, като други съюзници от ЕС също се дистанцират от инициативата.

Крозето посочи, че парламентът ще трябва да одобри участието на италианските военноморски сили в операция Prosperity Guardian, което усложнява всяко евентуално присъединяване.

"Има нещо, наречено Конституция, както и закони, за които една нова международна мисия се нуждае от парламентарно одобрение, отделно финансиране", отбеляза министърът.

"Ако решим да се присъединим към мисията, това ще бъде решение, което преминава през заседание на кабинета, стига до парламента и се гласува от двете камари", уточни той.

Хусите поеха отговорност за атаката срещу контейнеровоз в Червено море

Хусите поеха отговорност за атаката срещу контейнеровоз в Червено море

Няма данни за нанесени щети