Италия обмисля дали да се присъедини към западна военноморска коалиция за защита на кораби в Червено море от атаки на хусите. Това разкри пред "Ройтерс" източник, запознат с въпроса.

По-рано този месец съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон преговаря с различни страни за формиране на морска оперативна група за Червено море, но не даде повече подробности.

Италианският източник, който пожела анонимност поради чувствителността на въпроса, посочи, че Рим е бил помолен да се присъедини към операцията и решението ще бъде взето до края на тази седмица.

Йеменските хуси се включиха в конфликта между Израел и "Хамас", като атакуваха кораби по ключови морски пътища и изстреляха дронове и ракети срещу Израел на повече от 1000 мили от седалището им на власт в йеменската столица Сана.

САЩ удрят със санкции лица и фирми, финансирали атаките на хусите в Червено море

САЩ удрят със санкции лица и фирми, финансирали атаките на хусите в Червено море

Според Вашингтон зад схемата стои Иран

Военноморските сили на САЩ, Великобритания и Франция вече засилиха присъствието си в Червено море, за да защитят корабите от риск да бъдат превзети или нападнати от хусите.

Хусите, които управляват голяма част от Йемен, твърдят, че атаките са проява на солидарност с палестинците и обещаха да продължат, докато Израел офанзивата си срещу Газа.

Атаките на хусите са заплаха за световната икономика, тъй като са насочени срещу маршрута за доставки между Азия и Запада и повишават разходите за превоз на стоки през Червено море.

Отново взрив край кораб в Червено море

Отново взрив край кораб в Червено море

Британски агенции съобщават за инцидент край бреговете на Йемен