Съединените щати искат да сформират "възможно най-широката" морска коалиция за защита на корабите в Червено море и да изпратят "важен сигнал" на йеменските хуси, че няма да бъдат толерирани по-нататъшни атаки, американският пратеник за Йемен съобщи за "Ройтерс".

Свързаните с Иран хуси атакуваха плавателни съдове в морските пътища в Червено море и изпратиха дронове и ракети по Израел от началото на войната Израел-Хамас в Газа преди повече от два месеца, засилвайки страховете от по-широк конфликт в Близкия изток.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред репортери миналата седмица, че Вашингтон преговаря с други страни за морска оперативна група, която ще "осигури безопасно преминаване на кораби в Червено море", но не даде повече подробности.

Иран предупреди в четвъртък, че такава сила ще се сблъска с "извънредни проблеми".

Специалният пратеник на САЩ за Йемен Тим Лендеркинг каза, че САЩ искат многонационалната коалиция да изпрати "важен сигнал от международната общност, че заплахите на хусите за международното корабоплаване няма да бъдат толерирани".

САЩ имат за цел да разширят съществуващата международна военноморска оперативна група в "международна коалиция, която влага някои ресурси в защита на свободата на корабоплаването", каза Лендеркинг в интервю тази седмица по време на конференция в Доха.

Настоящата оперативна група в Червено море и Аденския залив, известна като Комбинирана оперативна група 153, е коалиция от 39 държави, командвана от вицеадмирала на Петия флот на САЩ, базиран в Бахрейн.

"Във Вашингтон се извършва много, много активна оценка за това какви са необходимите стъпки, за да накараме хусите да деескалират", каза Лендеркинг, призовавайки групата да освободи екипажа на кораб, конфискуван на 19 ноември, Galaxy Leader.

САЩ удрят със санкции лица и фирми, финансирали атаките на хусите в Червено море

САЩ удрят със санкции лица и фирми, финансирали атаките на хусите в Червено море

Според Вашингтон зад схемата стои Иран

Лендъркинг отказа да каже кои страни или колко още Вашингтон се е обърнал, за да се присъедини към разширената коалиция, но каза, че това трябва да бъде "най-широката възможна" коалиция.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и китайският министър на външните работи Ван И миналата седмица обсъдиха заплахата, която атаките на хусите създават за морската сигурност, според разчитане на телефонния разговор от Държавния департамент.

Китай, който не е част от сегашната работна група, използва активно маршрута в Червено море и има влияние над Иран, основният спонсор на хусите.

Групировката, която управлява голяма част от Йемен, казва, че нейните атаки са проява на солидарност с палестинците и обеща да продължат, докато Израел спре да атакува ивицата Газа.

Хизбула праща дронове към Израел, който отвърна с въздушни атаки

Хизбула праща дронове към Израел, който отвърна с въздушни атаки

Няма съобщения за загинали, но има ранени израелски войници

Свързаните с Иран хуси и групировки, включително "Хизбула" в Ливан и няколко милиции в Ирак, атакуват израелски и американски цели от началото на конфликта Израел-Хамас преди повече от два месеца.

Атаките на хусите, предприети от Йемен, са насочени към потока от доставки между Азия и Запада и представляват значителна заплаха за световната икономика.

Атаките увеличиха разходите за превоз на стоки през Червено море, което лондонският застрахователен пазар сега включва сред своите високорискови зони.

Около 23 000 кораба всяка година преминават през тесния пролив Баб ал Мандаб, свързващ Аденския залив с Червено море и отвъд него със Суецкия канал.

Високопоставени източници в групировките, свързани с Иран, казаха миналата седмица атаките на хусите са част от опит за оказване на натиск върху Вашингтон, за да накара Израел да спре офанзивата в Газа, цел, която Иран споделя със Саудитска Арабия и други страни в региона.

САЩ са отложили военна сделка с Израел

САЩ са отложили военна сделка с Израел

Мерки за овладяване на насилието