Искането на Йордания за системи за противовъздушна отбрана Patriot от Вашингтон отразява нарастващата загриженост на страната да не попадне в кръстосания огън, ако войната в Газа привлече Иран и неговите добре въоръжени регионални милиции на границите на кралството.

Йордания граничи със Сирия и Ирак - и двете държави, в които действат ирански прокси войски - и също се намира в съседство с Израел и окупирания от Израел Западен бряг. Той наблюдава войната на Израел срещу палестинската групировка Хамас , друг съюзник на Иран, с нарастваща тревога.

Крал Абдула говори откровено за страховете си, че конфликтът може да предизвика ново изселване на палестинци в кралството, което вече е дом на голямо население от палестинци, лишени от земята си.

Но бивши високопоставени йордански служители и източник по сигурността споделиха на Ройтерс, че Йордания сега апелира за по-напреднала американска отбранителна техника и подкрепа поради опасения, че Иран и неговите подставени лица могат да бъдат въвлечени по-дълбоко в конфликта в Близкия изток.

"Йордания се нуждае от тези оръжия, за да се защити, но това е и в интерес на САЩ и е ключово възпиращо средство за иранците", каза Мамун Абу Нувар, бивш генерал от йорданските военновъздушни сили.

"С присъствието на тези непокорни, неконтролирани милиции, да кажем, че ако започнат да нанасят удари на Израел в разширяващ се конфликт, ние ще бъдем хванати по средата", каза той.

Говорител на йорданската армия каза в неделя, че Аман е поискал американските ракети Patriot да бъдат разположени в Йордания.

Вашингтон за последен път разположи системата за противовъздушна отбрана в Йордания през 2013 г., когато ескалиращият конфликт в Сирия също породи опасения от регионално избухване, което може да застраши страната, един от най-лоялните съюзници на Вашингтон в Близкия изток.

Съобщението на Йордания за искането на Patriot идва в момент, когато Аман задълбочава своите отбранителни връзки с Вашингтон. Той вече има списък с американско оборудване, поръчано за армията, включително 12 бойни самолета F-16, произведени в САЩ.

"Очаквам, че ще видим много по-ускорен отговор на отдавнашни искания за цял инвентар от боеприпаси и оборудване, чието доставяне беше относително бавно", каза служител по сигурността в Йордания, който отказа да бъде назован.

Говорител на посолството на САЩ в Аман не предостави повече подробности за искането за Patriot.

Вашингтон работи с производителя на F-16 за доставката на поръчката за самолети, като военната помощ на САЩ за Йордания е на стойност над 600 милиона долара годишно.

Американските военни заявиха на 21 октомври, че ще изпратят терминална система за отбрана на голяма височина (THAAD) и Patriot в Близкия изток - без да казват точно къде и кога ще бъдат разположени - в отговор на атаки срещу американски войски в региона.

Пентагонът отказа да каже дали системата Patriot ще бъде разположена в Йордания.

Правителството на Йордания подписа отбранителна сделка със Съединените щати през януари 2021 г., предлагайки на американските сили "безпрепятствен достъп" до няколко йордански военни съоръжения, места за съхранение на оборудване и други съоръжения.

Американската армия също обучава армията на Йордания.

Влиянието на Иран в съседите на Йордания нарасна през последните две десетилетия. Водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г., която свали сунитския мюсюлмански автократ Саддам Хюсеин, позволи на мюсюлманския шиитски Иран да разшири влиянието си там.

Откакто избухна войната в Газа, подкрепяните от Иран милиции атакуваха американските сили в Ирак, включително атака с дрон срещу иракската въздушна база Айн ал-Асад във вторник.

Влиянието на Иран в Сирия се разшири, откакто съюзниците на Техеран, включително ливанската групировка "Хизбула" , помогнаха на сирийския президент Башар ал-Асад да потуши бунт, който избухна през 2011 г. 

Израел свали дрон на йеменските хути над Ейлат
Обновена

Израел свали дрон на йеменските хути над Ейлат

Той е бил изстрелян от йеменските хути