Силите на хусите в Йемен удариха притежавания и управляван от САЩ кораб за насипни товари Gibraltar Eagle с противокорабна балистична ракета, съобщи Централното командване на САЩ в понеделник, цитирано от "Ройтерс".

Базираният в САЩ оператор на кораба Eagle Bulk Shipping каза, че е бил ударен от "неидентифициран снаряд", докато е плавал на 100 мили от Аденския залив и е претърпял ограничени щети на товарното отделение и няма ранени моряци.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство информира, че атаката е извършена на около 177 километра югоизточно от Аден.

"В резултат на удара корабът е претърпял ограничени щети на товарното отделение, но е стабилен и се отправя към зоната", се казва в изявление на Eagle Bulk, добавяйки, че е превозвал товар от стоманени продукти.

"Властите разследват. Препоръчва се на корабите да преминават с повишено внимание и да докладват всяка подозрителна дейност на Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство", се посочва в комюникето.

Междувременно британската компания за морска сигурност "Амбри" съобщи, че става въпрос за кораб за насипни товари, собственост на Съединените щати. Той плава под флага на Маршаловите острови и няма връзки с Израел. Ракетата е причинил пожар в корпуса, но не е довела до сериозни щети. Няма данни за пострадали.

Хусите се стягат за пряка и тотална война със САЩ

Хусите се стягат за пряка и тотална война със САЩ

Йемен ще се превърне в гробището на американците и те ще напуснат региона унизени, предупредиха бунтовниците

До момента йеменските хуси не са поемали отговорност за атаката, въпреки че преди това са изстрелвали ракети в района.

По-рано днес хусите обявиха, че са "напълно готови да влязат в пряка и тотална война" със Съединените щати и техните съюзници.

Предупреждението дойде след ответен удар на коалиция, водена от САЩ, срещу цели, свързани с йеменските хуси. Ударът бе нанесен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море.

След извършените атаки вчера хусите изстреляха противокорабна крилата ракета към американски разрушител в южната част на Червено море, която беше свален от американски изтребител.

Великобритания изчаква, но не изключва нови удари срещу хусите

Великобритания изчаква, но не изключва нови удари срещу хусите

Свободата на корабоплаването е международно право, което трябва да бъде защитено