Великобритания ще "изчака и ще види", преди да реши да нанесе нови военни удари срещу подкрепяните от Иран йеменски хуси, за да защити международното корабоплаване. Това заяви министърът на отбраната Грант Шапс, цитиран от "Ройтерс".

"Нека изчакаме и видим какво ще се случи, защото не искаме да участваме в действия в Червено море. Но в крайна сметка свободата на корабоплаването е международно право, което трябва да бъде защитено", подчерта той в отговор на въпрос дали Великобритания ще извърши още атаки.

Миналата седмица Обединеното кралство участва в ръководени от САЩ въздушни удари в Йемен срещу хусите като отмъщение за месеци на атаки срещу кораби в Червено море. То обаче не взе участие на следващия ден, когато американските сили нанесоха нов удар.

 Реакции на ударите срещу йеменските хуси

Реакции на ударите срещу йеменските хуси

В САЩ демократи настояват Байдън да обясни действията в Конгреса

След извършените атаки вчера хусите изстреляха противокорабна крилата ракета към американски разрушител в южната част на Червено море, която беше свален от американски изтребител.

Шапс заяви, че Великобритания държи ситуацията с хусите под наблюдение.

"Те трябва да са наясно, че ако това не спре, разбира се, ще бъдем принудени да вземем необходимите решения", предупреди той.

Хусите се заканиха на САЩ след последните удари

Хусите се заканиха на САЩ след последните удари

Според тях, няма ранени или сериозни материални щети