Йеменските бунтовници хуси в събота заплашиха със силен и ефективен отговор Съединените щати след последните атаки срещу тях, съобщава "Ройтерс". 

"Този нов удар ще има твърд, силен и ефективен отговор, каза говорителят на хусите Насрулдийн Амер пред Al Jazeera. По думите му, няма ранени, нито материални щети. Той няма да попречи и на ударите им - предприети като наказание за Израел. 

САЩ нанесоха още един удар в Йемен през нощта и след това в събота, като допълнително засилиха напрежението. Последно е бил ударен радар.

Действията бяха в отговор на балистична ракета от йеменските хуси по морските пътища в Червено море. 

Вашингтон обеща да защити корабоплаването от атаки на групата, свързана с Иран.

 Реакции на ударите срещу йеменските хуси

Реакции на ударите срещу йеменските хуси

В САЩ демократи настояват Байдън да обясни действията в Конгреса

Припомняме, че ударите засилиха опасенията относно ескалацията на конфликта, който се разпространи в региона, откакто палестинската въоръжена групировка "Хамас" и Израел влязоха във война.

Съюзниците на Иран от Ливан, Сирия и Ирак също се намесиха в битката. Ханс Грундберг, специален пратеник на ООН за Йемен, в събота призова за максимална сдържаност от страна на всички замесени в Йемен и предупреди за все по-несигурна ситуация в региона.

На 12 януари край бреговете на Йемен бойци на хусите по погрешка са извършили ракетна атака срещу танкер, превозващ руски петрол. Това съобщи британската компания за морска сигурност Ambrey. Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство заяви, че е получила съобщение за изстрелване на ракета на 90 морски мили югоизточно от йеменския пристанищен град Аден.