На 12 януари край бреговете на Йемен бойци на хусите по погрешка са извършили ракетна атака срещу танкер, превозващ руски петрол.

Това съобщи британската компания за морска сигурност Ambrey.

Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) заяви, че е получила съобщение за изстрелване на ракета на 90 морски мили югоизточно от йеменския пристанищен град Аден, пише агенция "Ройтерс".

"Капитанът съобщи за ракета, която е паднала във водата на разстояние 400-500 метра, последвана от три малки плавателни съда", заяви UKMTO. Уточнява се, че няма жертви или ранени.

Това е вторият танкер, който по погрешка е бил атакуван от хусите, докато е превозвал руски петрол.

"Танкерът, плаващ под панамски флаг, е забелязал три лодки, докато е пътувал в източна посока през Международния препоръчителен транзитен коридор", се казва в доклада на Ambrey, като се добавя, че корабът е съобщил, че ракета е паднала във водата.

Ambrey прецени, че корабът е бил погрешно насочен въз основа на остаряла публично достъпна информация, свързваща плавателния съд с Обединеното кралство.

 Реакции на ударите срещу йеменските хуси

Реакции на ударите срещу йеменските хуси

В САЩ демократи настояват Байдън да обясни действията в Конгреса

Йеменските бойци хуси, които контролират голяма част от територията на Йемен, от 19 ноември насам изстрелват вълна след вълна от взривяващи се безпилотни самолети и ракети по западни търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу израелските военни операции в ивицата Газа.

През нощта САЩ и Великобритания нанесоха въздушни и морски удари срещу военни обекти на хусите в Йемен. Русия, която е съюзник на Иран и партньор на ключови арабски сили, осъди ударите и призова за спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН.