Съединените щати и Великобритания започнаха поредица от удари срещу Йемен в четвъртък, насочени срещу подкрепяната от Иран групировка Хуси, която започна да атакува международното корабоплаване в Червено море в края на миналата година.

Ударите провокираха множество реакции в региона, както и в конгреса в САЩ, като някои сенатори дори ги определиха като противоконституционни.

"Тези атаки са явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Йемен и нарушение на международните закони" каза говорителят на външното министерство на Иран Насер Канани. "Тези атака само ще допринесат за несигурността в региона".

Американската агресия потвърждава още веднъж, че САЩ са пълноправен партньор в трагедиите и кланетата, извършени от ционисткия враг в Газа и региона, се казва в изявление на подкрепената от Иран групировка "Хизбула" 

Саудитска Арабия призова за сдържаност и "избягване на ескалация" след ударите и заяви, че наблюдава ситуацията с "голяма загриженост".

"Кралството подчертава значението на поддържането на сигурността и стабилността на региона на Червено море, тъй като свободата на корабоплаването в него е международно изискване."

Саудитска Арабия зове за сдържаност след ударите по Йемен

Саудитска Арабия зове за сдържаност след ударите по Йемен

Не трябва да се допуска ескалация

В САЩ демократи и републиканци настояват Байдън да обясни действията в Конгреса

"Иран и неговите поддръжници трябва да разберат, че повтарящите се атаки срещу американски войски и прекъсването на критични морски пътища няма да бъдат толерирани" каза американският сенатор републиканец Сюзън Колинс.

Въпреки че подкрепя тези целенасочени, пропорционални военни удари, представителят на САЩ Грегъри Мийкс призова администрацията на Байдън да продължи дипломатическите си усилия за избягване на ескалация до по-широка регионална война и да продължи да ангажира Конгреса с подробностите на своята стратегия и правно основание, както се изисква от закона."

Според републиканския лидер на сената на САЩ Митч Макконъл, Решението на президента Байдън да използва военна сила срещу ирански подставени лица е закъсняло. Той се надява че тези операции бележат трайна промяна в подхода на администрацията на Байдън към Иран и неговите пълномощници.

От болничното си легло Лойд Остин е наредил ударите по хусите

От болничното си легло Лойд Остин е наредил ударите по хусите

Пентагона обяви основната цел на операцията в Йемен

"Този ​​удар закъсня с два месеца, но е добра първа стъпка към възстановяване на възпирането в Червено море" смята Роджър Уикър, републикански сенатор от мисисипи.

Ро Канна, демократ от Калифорния настоява че президентът е трябвало да съгласува ударите с Конгреса преди да ги отприщи.

"Президентът трябва да дойде в Конгреса, преди да нанесе удар срещу хусите в Йемен и да ни въвлече в друг близкоизточен конфликт. Това е член първи от Конституцията на САЩ. Ще отстоявам това, независимо дали демократ или републиканец е в Белия дом."

Друг демократ, Ван Хойл, също намекна, че ударите са противоконституционни, тъй като конгресът има единствената власт разрешава военно участие в отвъдморски конфликти. Според него, президентът е трябвало да поиска разрешение от конгреса преди да предприеме военни действия.

"Съединените щати не могат да рискуват да се забъркат в друг конфликт, продължил десетилетия, без разрешението на Конгреса. Белият дом трябва да работи с Конгреса, преди да продължи тези въздушни удари в Йемен." заяви Марк Покан, демократ от Уисконсин.

Русия поиска извънредна среща на Съвета за сигурността на ООН

Русия поиска извънредна среща на Съвета за сигурността на ООН

Тя е във връзка с ударите на САЩ и Великобритания по Йемен