Най-малко още шест петролни танкера се отклониха от южната част на Червено море в понеделник, тъй като прекъсванията по жизненоважния маршрут за доставка на енергия нарастват след водените от САЩ удари срещу цели на хусите в Йемен.

След ударите от водените от САЩ комбинирани морски сили (CMF), базирани в Бахрейн, предупредиха всички кораби да избягват протока Баб ел-Мандеб в южния край на Червено море за няколко дни в петък, според танкерния орган INTERTANKO.

Преди американските и британските удари по Йемен, предимно контейнеровози избягваха Червено море, като трафикът на петролни танкери почти не се промени през декември.

Но след предупреждението на CMF все по-голям брой петролни танкери избягват региона, увеличавайки потенциала за прекъсване на доставките на петрол от изток на запад през Суецкия канал.

Ройтерс преброи шест танкера, които са променили курса си след ударите в понеделник, което прави общо най-малко петнадесет кораба, които са направили това от началото на ударите, показват данните за проследяване на кораби от LSEG и Kpler.

Танкерите Torm Innovation, Proteus Harvonne и Alfios I изглежда са се отклонили от Суецкия канал в полза на по-дългия маршрут около африканския нос Добра надежда за пътувания до Европа и САЩ.

Pacific Julia и STI Topaz също се насочват направо към маршрута на нос Добра Надежда.

Octa Lune извърши обратен завой в северната част на Червено море на 12 януари и се върна в Средиземно море с товар от нафта за Тайван.

Танкерите, проследени в петък, които са се отклонили или спрели, са поели или по по-дългия маршрут около Африка, или са спрели в Аденския залив или северното Червено море.

Поемането на по-дългия маршрут около нос може да добави до три седмици време за плаване.

Собствениците на танкери, включително Torm, Hafnia и Stena Bulk, казаха, че ще избягват Баб ел-Мандеб от петък, докато Euronav потвърди временното си спиране на транзита през Червено море.

Хусите се стягат за пряка и тотална война със САЩ

Хусите се стягат за пряка и тотална война със САЩ

Йемен ще се превърне в гробището на американците и те ще напуснат региона унизени, предупредиха бунтовниците