Унгария похвали отказа на германския канцлер Олаф Шолц да достави на Украйна ракети с голям обсег Taurus.

Външният министър на страната Петер Сиярто Сиярто заяви пред РИА Новости, че намира позицията на Шолц по въпроса за "много разумна".

Той коментира и наскоро изтеклия разговор между високопоставени германски военнослужещи, които обсъждаха начини, по които Кримският мост може да бъде бомбардиран. В разговора беше предложено използването именно на ракети Taurus в начинанието.

"Мисля, че е много по-важно какво казва канцлерът, отколкото това, което някои от военните казват. Мисля, че канцлерът Шолц се държа много отговорно в това отношение", подчерта Сиярто.

Миналата седмица руските медии публикуваха аудиозапис от среща на високопоставени германски военнослужещи. Впоследствие германският министър на отбраната Борис Писториус обясни прехванатия от Русия разговор с "индивидуална оперативна грешка".

Германия обясни прехванатия от Русия разговор с "индивидуална оперативна грешка"

Германия обясни прехванатия от Русия разговор с "индивидуална оперативна грешка"

Германските комуникационни системи не са компрометирани

Записаният разговор е относно това дали крилатите ракети Taurus теоретично биха могли да унищожат моста, построен от Русия към украинския полуостров Крим, анексиран от Москва в нарушение на международното право.

В записа се споменава и че британците имат "няколко души на земята" във връзка с разполагането на техните крилати ракети Storm Shadow, изпратени на Украйна.

Информация за това идва след гнева във Великобритания заради това, което Лондон счита за недискретност от страна на германския канцлер Олаф Шолц.

В контекста на дебата за ракетите Taurus Шолц беше заявил, че "това, което британците и французите правят по отношение на контрола на целта, не може да бъде направено в Германия", без да дава повече подробности.

Олаф Шолц отложи доставката на далекобойни ракети Taurus на Украйна

Олаф Шолц отложи доставката на далекобойни ракети Taurus на Украйна

Той се опасява от пряка конфронтация с Русия

Някои смятат думите му за показателни за това, че френските и британските сили оказват помощ при контрола на целите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон веднага отрече тези твърдения.

Въпреки настойчивите искания на Киев Шолц многократно е изключвал да бъдат доставени ракети Taurus на Украйна с мотива, че се страхува, че Германия може да бъде въвлечена по-дълбоко във войната, започната от Кремъл през февруари 2022 г.

проведена чрез Webex, на която са били обсъдени въпросът с оръжията за Украйна и потенциален удар на Киев по мост в Крим.

Германия обвинява Русия, че се стреми да раздели Европа с изтекъл разговор

Германия обвинява Русия, че се стреми да раздели Европа с изтекъл разговор

Участниците в разговора обсъждат доставки на ракети Taurus на Киев