Германия обвини Русия в опит да раздели Европа, след изтичане на прихванат запис на германски военни дискусии за това как да се подкрепи Украйна, предава "Ройтерс".

Миналата седмица руските медии публикуваха аудиозапис от среща на висши германски военни, проведена от Webex, обсъждаща оръжия за Украйна и потенциален удар на Киев по мост в Крим.

Германия потвърди автентичността на 38-минутния разговор, заявявайки, че разследва това, което нарече очевиден акт на подслушване от страна на Русия, което е част от "информационна война".

Участниците в разговора обсъждат възможната доставка на крилати ракети Taurus на Киев, което канцлерът Олаф Шолц досега публично отхвърли твърдо. Те също така обсъждат как Франция и Великобритания доставят свои собствени крилати ракети.

Въпреки че досега има малък публичен отговор от страна на съюзниците на записа, анализаторите казват, че той вероятно ще обтегне връзките, като се има предвид, че е друг голям пробив в сигурността и разкрива степента на нежеланието на Германия да се намеси твърде много във войната.

"Тази хибридна атака имаше за цел да генерира несигурност и да ни раздели", каза правителствен говорител в понеделник. "И точно това няма да позволим. Ние сме в постоянен контакт с нашите партньори."

Москва обвинява "колективния Запад", че използва Украйна за водене на прокси война срещу Русия. НАТО казва, че помага на Украйна да се защити от агресивна война.

Русия подслушва в Бундесвера за ракетите Taurus за Украйна?

Русия подслушва в Бундесвера за ракетите Taurus за Украйна?

Записаният разговор е относно това дали ракетите биха могли да унищожат руския мост към Крим

Говорител на британския премиер Риши Сунак каза пред репортери, че изтичането е въпрос, който Германия трябва да разследва и Великобритания ще продължи да работи заедно с Германия в подкрепа на Украйна.

Той също добави, че Великобритания е първата страна, предоставила на Украйна прецизни ударни ракети с голям обсег.

"И бихме насърчили нашите съюзници да направят същото" каза той.

Кремъл заяви в понеделник, че записът показва, че въоръжените сили на Германия обсъждат планове за нанасяне на удари на руска територия и постави под въпрос дали Шолц контролира ситуацията.

"Самият запис говори, че в рамките на Бундесвера се обсъждат по същество и конкретно плановете за нанасяне на удари на руска територия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Тук трябва да разберем дали Бундесверът прави това по собствена инициатива. Тогава въпросът е доколко контролируем е Бундесверът и доколко Шолц контролира ситуацията? Или това е част от политиката на германското правителство?" каза Песков.

Той каза, че и двата сценария са "много лоши. И двата още веднъж подчертават прякото участие на страните от колективния Запад в конфликта около Украйна".

Говорителят на германското правителство нарече обвиненията в подготовка за война "абсурдна" пропаганда.

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че в понеделник руското МВнР е извикало германския посланик, за да поиска обяснение за военните дискусии.

Пратеникът Александър Граф Ламбсдорф напусна външното министерство, без да говори с репортери, след като присъства на срещата.

Това е вторият път през последната седмица, в който Москва се хвърля върху това, което вижда като доказателство за намерението на Запада да атакува Русия директно.

След като френският президент Еманюел Макрон изложи възможността европейските нации да изпратят войски в Украйна, съюзниците на Путин заявиха миналата седмица, че всички френски войски ще срещнат смърт и поражение като войниците на Наполеон, които нахлуха в Русия през 1812 г.

Шолц изключва участието на немски войници във войната в Украйна
Обновена

Шолц изключва участието на немски войници във войната в Украйна

Лондон дори предлага сделка за размяна на ракетите Taurus със Storm Shadow