Германските депутати настояват за обяснение след разпространението на предполагаем брифинг на Бундесвера от руска медия, в който очевидно са били обсъдени чувствителни въпроси, свързани с Украйна, съобщава ДПА.

"Ако тази история се окаже вярна, това ще бъде много проблематичен инцидент", заяви Константин фон Ноц, председател на комисията за парламентарен надзор на Бундестага.

Думите му бяха по повод 30-минутен аудиозапис, разпространен вчера от главния редактор на руската държавна телевизия "Раша тудей" (Russia Today) Маргарита Симонян, за който германските депутати се опасяват, че може да е бил подслушан.

В записа се чува как високопоставени служители от ВВС обсъждат теоретичната възможност Украйна да използва германските крилати ракети Taurus.

Германското министерство на отбраната разследва дали поверителни разговори може да са били прихванати, посочи говорител на ведомството.

Бундестагът одобри далекобойни оръжия за Украйна, но не спомена Taurus

Бундестагът одобри далекобойни оръжия за Украйна, но не спомена Taurus

Опозицията от ХДС/ХСС настояваше именно те да бъдат доставени на Киев

Предполагаемият разговор включва подробности от дебата относно предоставянето на ракети Taurus на Украйна, както и потенциално скандално изявление по адрес на други западни съюзници.

Записаният разговор е относно това дали крилатите ракети Taurus теоретично биха могли да унищожат моста, построен от Русия към украинския полуостров Крим, анексиран от Москва в нарушение на международното право.

В записа се споменава и че британците имат "няколко души на земята" във връзка с разполагането на техните крилати ракети Storm Shadow, изпратени на Украйна.

Информация за това идва след гнева във Великобритания заради това, което Лондон счита за недискретност от страна на германския канцлер Олаф Шолц.

Русия обвинява Германия в прикриване на следи за Taurus

Русия обвинява Германия в прикриване на следи за Taurus

Решението на Бундесвера да блокира акаунти в X (бивш Twitter), които разпространяваха разговори между германски офицери

В контекста на дебата за ракетите Taurus Шолц беше заявил, че "това, което британците и французите правят по отношение на контрола на целта, не може да бъде направено в Германия", без да дава повече подробности.

Някои смятат думите му за показателни за това, че френските и британските сили оказват помощ при контрола на целите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон веднага отрече тези твърдения.

Въпреки настойчивите искания на Киев Шолц многократно е изключвал да бъдат доставени ракети Taurus на Украйна с мотива, че се страхува, че Германия може да бъде въвлечена по-дълбоко във войната, започната от Кремъл през февруари 2022 г.