Решението на Бундесвера да блокира акаунти в X (бивш Twitter), които разпространяваха разговори между германски офицери за ракетите Taurus, е прикриване на следите им.

Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram, цитирана от ТАСС.

Шолц: Изпращането на ракети Taurus на Украйна може да вкара Германия във войната

Шолц: Изпращането на ракети Taurus на Украйна може да вкара Германия във войната

Германия ще се въздържа от предоставянето на такива оръжия

"Това се нарича "прикриване на следите". Ще върви ли всичко по същия сценарий като германското "разследване" на терористичните атаки по "Северен поток"?" - написа дипломатът. 

Захарова иронично отбеляза, че германският канцлер Олаф Шолц информира своите граждани само за правата на чужденците в Русия, Беларус и Китай, но не и за техните собствени права в Германия.

По-рано Bild обърна внимание на факта, че Бундесверът се "опита да ограничи щетите" от публикувани доказателства за разговор между германски офицери за възможното използване на ракети Taurus от украинци - акаунтите в X, които разпространиха записа, бяха блокирани в Германия.

Шолц изключва участието на немски войници във войната в Украйна
Обновена

Шолц изключва участието на немски войници във войната в Украйна

Лондон дори предлага сделка за размяна на ракетите Taurus със Storm Shadow

Представители на британското правителство неофициално призовават Германия да предостави на Украйна ракети с голям обсег на действие Taurus, писа Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

"Високопоставени британски министри и служители многократно са давали да се разбере на Германия, че Украйна спешно се нуждае от ракети Taurus", пише изданието.

"Германия трябва да спре да се оправдава", цитира Bloomberg анонимен британски служител.

Медиите писаха, че Лондон е предложил на Берлин сделка, според която Великобритания ще предостави на Украйна повече от собствените си ракети Storm Shadow, а Германия в замяна на тях ще прехвърли на Лондон своите ракети с голям обсег Taurus. Германия все още не е отговорила на това предложение.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в петък, че няма да се съгласи с никакви решения, които биха могли да въвлекат германски войници във войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

По този начин той отговори на критиките от страна на Великобритания относно нежеланието на Берлин да оборудва Киев с ракети с голям обсег на действие Taurus.

"Няма да подкрепя никакви решения, които биха могли да доведат до участие на германски войници по някакъв начин във връзка с ужасната война на Русия срещу Украйна", каза Шолц в Мюнхен.

Шолц: Германия не доставя ракети "Таурус" на Украйна, защото те могат да достигнат до Москва

Шолц: Германия не доставя ракети "Таурус" на Украйна, защото те могат да достигнат до Москва

Позиция на Берлин

Германският канцлер Олаф Шолц и по-рано се противопостави на евентуалното прехвърляне на ракети Taurus с голям обсег на Украйна, заявявайки, че това може да въвлече страната във война с Русия, защото Берлин няма да може да контролира какви цели ще бъдат атакувани с ракетите Taurus.

Ракетата Taurus е способна да развива скорост до 900 км/ч и има обсег на стрелба до 500 км.