Дания прекрати разследването си на взривовете на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, съобщава "Ройтерс".

Тя стана втората страна, направила това, след като през февруари и Швеция приключи своето разследване.

Газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

След инцидента датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Швеция, Дания и Германия започнаха отделни разследвания на взривовете на "Северен поток", като всяка от страните строго контролираше информацията.

"Разследването е довело властите до заключението, че е имало умишлен саботаж на газопроводите. Оценката обаче е, че няма достатъчно основания за водене на наказателно дело в Дания", посочват от полицията в Копенхаген.

Швеция официално прекрати разследването за "Северен поток"
Обновена

Швеция официално прекрати разследването за "Северен поток"

Датското и германското разследване продължават, Русия ги следи

Москва и Западът, които са във вражда заради нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г., взаимно се обвиняват за взривовете на газопроводите. Всяка от страните отрича да е замесена и досега никой не е поел отговорност.

Швеция вече прекрати разследването си с мотива, че няма юрисдикция по случая. Тя обаче е предала доказателства на германските следователи, които все още не са публикували никакви открития.

Датската полиция заяви, че е сътрудничила със съответните чуждестранни партньори, като проведеното разследване е било "комплексно и всеобхватно".

В случай че единственото оставащо разследвание - германското, не установи убедително доказателство, загадката зад един от най-дръзките актове на инфраструктурен саботаж в съвременната история може да остане неразгадана.

Русия: Западът се опитва да скрие истината за взрива на Северен поток

Русия: Западът се опитва да скрие истината за взрива на Северен поток

Координираната кампания на Запада, ръководена от САЩ е съшита с бели конци

Веднага след инцидента Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

В началото на март миналата година няколко западни медии съобщиха, че "проукраинска групировка" може да е замесена в експлозията на газопроводите. Според медиите НАТО се е стремял да не допусне тази информация да стане публична, тъй като това би довело до изостряне на отношенията между Украйна и Германия.

През февруари 2023 г. американският разследващ журналист и носител на наградата "Пулицър" Сиймур Хърш съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията.

В публикациите се посочва, че администрацията на Зеленски не е знаела за предстоящия саботаж. Украинският президент също отхвърли всички обвинения, като подчерта, че "украинците определено не са извършили това".