Русия е поискала заседание на Съвета за сигурност на ООН на 22 февруари. Това разкри първият заместник постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

Очаква се темата на срещата да бъде "новата информация, свързана с диверсията, довела до прекъсване на работата на газопровода "Северен поток" през септември миналата година", написа руският дипломат в Туитър.

По-рано този месец американският разследващ журналист и носител на наградата "Пулицър" репортер Сиймур Хърш съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията, при която бяха взривени части от газопроводите "Северен поток".

Според статия на Хърш, публикувана на 8 февруари, експлозиви са били заложени под газопроводите от водолази на военноморските сили на САЩ с помощта на норвежки специалисти под прикритието на военното учение BALTOPS 22 през юни миналата година. Анонимен източник твърди, че американският президент лично е разрешил операцията след девет месеца дискусии с представители на администрацията, отговарящи за въпросите по сигурността.

Байдън от страх отложил взривяването на "Северен поток" от юни за септември?

Байдън от страх отложил взривяването на "Северен поток" от юни за септември?

Това твърди американският разследващ журналист Сиймур Хърш

Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, подчерта, че историята на Хърш е напълно фалшива и пълна измислица.

Русия пък поиска констатациите на Хърш по случая да бъдат обсъдени на извънредна среща на върха на НАТО.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Вячеслав Володин: Байдън записа името си в историята като терорист

Вячеслав Володин: Байдън записа името си в историята като терорист

Взривни устройства под газопорводите Северен поток 1 и 2 били поставени от ВМС на САЩ

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

От своя страна Русия обвини Запада за експлозиите.

Лавров: В ЕС никой не разследва взривовете на "Северен поток" 1 и 2

Лавров: В ЕС никой не разследва взривовете на "Северен поток" 1 и 2

Той повтори идеята за газов хъб в Турция